Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Mengen, 5. Yöresel Giyim ve Kültür Şenliğini doyasıya eğlenerek kutladı

Mengen, 5. Yöresel Giyim ve Kültür Şenliğini doyasıya eğlenerek kutladı
12.07.2022
2.246
A+
A-

“Yöresel elbiseni giy gel, şenliğe renk ver.” sloganıyla gelenekselleşen Mengen Yöresel Giyim ve Kültür Şenliği’nin 5.’si Mengen’de gerçekleştirildi.



Mengen sevdalısı merhum babamız Hüseyin Varlık’ın projesi olan ve Yöresel Giyim ve Kültür Şenliği’nin beşincisi Mengen’de yapıldı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da kurban bayramının üçüncü günü düzenlenen şenliğe Mengen severler yoğun ilgi gösterdi. Yüzlerce katılımcı ve binlerce ziyaretçi şenlik alanını doldurdu.

Birincisi Mengen’in Konak köyünde, ikincisi Gökçesu’da, üçüncüsü pandemi dolayısıyla temsili bir ekiple Pazarköy’de ve dördüncüsü yine Pazarköy’de düzenlenen şenliğin beşincisi bayramın üçüncü günü coşkuyla kutlandı. Şenliğe ilçe merkezinden olduğu kadar Gökçesu beldesi ve Pazarköy’den de yoğun katılım oldu.

Anadolu’da kaybolmaya yüz tutan, bazı bölgelerde ise yaşamın bir parçası haline gelen yöresel kıyafet kültürünü yeniden canlandırmak ve yeni nesillere taşımak için, her yıl geleneksel olarak devam ettirilen şenlikte, kadınların giydikleri rengarenk yöresel giysilerle erkeklerin giydikleri tarihi kıyafetler her yönü ile güzellikleri içinde barındıran ilçemiz Mengen’e bayramda bir başka güzellik kattı.

Mengen halkının büyük ilgi gösterdiği 5. Yöresel Giyim ve Kültür Şenliği, dörtyol mevkiinde toplanan organizatörlerin ve katılımcıların davul zurna eşliğinde toplanması ile başladı. Dörtyol mevkiinde başlayan kortej Gökçesu caddesi üzerinden ilçe merkezinde bulunan ekranda Mengen tarihinde iz bırakan kişiler, kültürümüze ait yemekler, kaybolmaya yüz tutan bazı değerlere ilişkin slayt gösterisinin sunumu ile devam etti. Buradaki sunumun ardından yürüyüşe geçen katılımcılar şenliğin yapıldığı festival alanına geçti.

“Sel felaketinde zarar görenlere geçmiş olsun. Umuyoruz ki zor günler geride kalsın”

Sunuculuğunu Mengen sevdalısı Hüseyin Varlık’ın kızı Merve Süheyla Turan Varlık’ın yaptığı 5. Yöresel Giyim ve Kültür Şenliği programı saygı duruşu ve İstiklâl marşının okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşma ile devam etti. Yöresel Giyim ve Kültür Şenliği düzenleme komitesi adına komite başkanı Varol Varlık yaptığı konuşmada ilk olarak geçtiğimiz günlerde Mengen’de yaşanan sel felaketinde zarar gören vatandaşlara geçmiş olsun dileklerinde bulunarak, “İlçemizde bir süredir zor günler geçirdik. Sel felaketinde zarar gören vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Umuyoruz ki zor günler geride kalsın.” dedi.

Varol Varlık, “Giyim kültürü hem görsel bir olgu iken hem de tarihsel ve kültürel köklere uzanan bilgiler veriyor. İlçemiz her iki anlamda da çok zengin bir kültüre sahip. Bizler gelişen ve değişen dünyada, bu güzel kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarmak gerektiğinin farkındayız. Sürdürülebilir kalkınmanın yolu buradan geçer.” ifadelerini kullandı.

“Babamızın çektiği fotoğraflara baktıkça  doyamıyoruz bu güzelliklere”

Mengen severler olarak çok önemli bir kültürel mirasa sahip olduğumuzu belirten Varlık, “İlçemizde çok önemli değerlerimiz ve doğal güzelliklerimiz var. Aşçılarımız, yöremizden yetişen değerli insanlarımız, yemeklerimiz, bununla birlikte göllerimiz, yaylalarımız, farklı ve özel mimariye sahip köy evlerimiz, gelin kayalarımız, şelalelerimiz, yaşlı anıt meşelerimiz, ormanlarımız, yazımız, kışımız, ilk baharımız, son baharımız ve daha sayılabilecek bir çok şey. Her biri ayrı ayrı görülmeye değer güzellikler. Biz keşfettikçe ve babamız Hüseyin Varlık’ın çektiği fotoğraflara baktıkça doyamıyoruz bu güzelliklere. Onun Mengen için hep güzel hayalleri oldu. Bunlardan birisinin burada bulunan herkesin katılımı ve desteği ile sürüyor olması bizleri ayrıca mutlu ediyor. İyi ki varsınız. Bu önemli kültürümüzü sonraki nesillere aktarımını hep birlikte sağlıyoruz. Hem eğlenerek, hem eğlendirerek.

Yöre ve Kültür Müzesi için kararlı gönüllü ve destekçiyiz

Mengen’de önemli bir ihtiyaca vurgu yapan Varlık yöreye bir ‘Yöre ve Kültür Müzesi’ kazandırmak istediklerini ifade etti. Varlık, “Şenliklerimiz tabi sadece bu noktada kalmamalı. Biz bu şenliklerin kalıcı eserlere dönüşmesini de istiyoruz. İlçemizin güzel bir müzeye ihtiyacı var. İlçemize, kültürümüzü ve değerlerimizi yansıtan, içinde yöresel giyim ve toplumsal adetlerimizin örneklerinin de sergileneceği “Yöre ve Kültür Müzesi” kazandıralım istiyoruz. Biz bu müze için de gönüllü ve destekçiyiz. Bunu yapmak istiyoruz.” dedi.

Daha sonra Mengen ile ilgili hazırlanan bir kitaptan bahseden Varol Varlık, “Yöresel giysilerimiz bize etnik ve tarihi köklerimiz ile yöremiz hakkında önemli bilgiler veriyor. Bu bağlantıları her zaman kuruyordum. Fakat düşüncelerini destekleyen kanıtlar da arıyor insan. Bu konularda araştırma yaparken ilçemizle ilgili çok değerli bir çalışmaya rastladım. İlçemizden yetişen değerli hocamız Prof. Dr. Dilek Yalçın Çelik’in “Mengen’de geleneksel giyim kuşam” isimli çalışmasını okuduğumda yapmış olduğumuz şenlikler daha da anlamlandı. İlçemize böylesine değerli bir eser kazandırdığı için kendisine teşekkür ediyorum.” dedi.

Ardından “Giyim kültürü aynı zamanda bir hafızadır.” cümlelerini kitabında ifade eden Prof. Dr. Sıddıka Dilek Yalçın Çelik sahneye çıkarak konuşma yaptı. Mengen’de kültürel ve zenginliklerini yaşamasının duyduğu mutluluktan söz eden Prof. Dr. Sıddıka Dilek Yalçın Çelik, “Köklerim Mengenli. Annem Karaşeyhler köyünden, babam Akçakoca köyü Kalemler mahallesinden. Alan dışında bir çalışma yapmayı düşündüğünde bunu köklerimle bağdaştırmak istedim. Geleneksel giyim kuşam kültürünü seçtim. Giyim kuşamın sözsüz bir tarih ve hafıza mekan olduğunu fark ettim. Özellikle yörede kadınlarımıza çok teşekkür etmek istiyorum. Orta Asya’dan bugüne kadar yaklaşık bin yıldır bu kıyafetlerle birlikte kendi tarihlerini, kendi kültürlerini bugüne taşıdılar. Var olsunlar sağ olsunlar. Bu kıyafetleri giyenler babaannem yaşındakilerdi. Onlar artık yaşamıyorlar. Hepsini rahmetle anıyorum. Mengen’in yazılı bir tarihi yok. Baştan ayağa kadar, fesimizden çoraplarımıza kadar giyim kuşam kültürümüz bize önemli bilgiler veriyor. Kitapla ilgili özellikle Leyla Aydoğan Hanım’a çok teşekkür ediyorum. Kendisinin çalışmalarını özveriyle karşılıyorum. Nereye baksam bu konuda onun emekleri ile karşılaşıyorum. Bu konuda bugüne kadar çok şey yapmıştır. Ardından Hüseyin Varlık Bey, kendisini de rahmetle anıyorum. Somut olmayan kültürümüze büyük katkıları için teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı. Çelik, kitabının kapağında yer alan anne ve babasının düğün fotoğrafını gösterirken mutluluğu gözlerinden okunuyordu.

5. Yöresel Giyim ve Kültür Şenliği Mengen’de binlerce kişiyi bir araya getirdi

Ardından 5. Yöresel Giyim ve Kültür Şenliği düzenleme komitesinde bulunan Leyla Aydoğan, Onur Özcan, Varol Varlık, Bedriye Demirtaş, Nuran Bayramoğlu, Recai Saygı, Abdullah Saygı, Ali Yiğit, Merve Varlık Turan, İsmail Karataş, şu an bedenen aramızda olmayan ama ruhunu her zaman yanımızda hissettiğimiz ve şenliğimizde çok büyük emeği olan canımız babamız Foto Hüseyin Varlık sahneye çıkarak binlerce ziyaretçiyi selamladı.

Ardından komiteye destek olanlar sahneye davet edilerek plaketleri verildi. Mengen Kaymakamı Ekrem Ender Ergün ve Mengen Belediye Başkanı Turhan Bulut’a da Mengen kültürel değerlerine ait bir kolaj çalışması bulunan fotoğraf hediye edildi. Belediye Başkanı Turhan Bulut, şenliği düzenleyen komite ve destekleyenleri tebrik etti. Mengen İlçe Kaymakamı Ekrem Ender Ergün yaptığı konuşmada görevi sürecinde ilk kez böyle bir organizasyona katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Görsel Şölen Oluştu

Şenliğe katılanlar Mengen Yarenler ekibinin ve misafir sanatçılar Onur Demircioğlu ve Nazan Gören sahnesi ve davul-klarnet ekibi gösterileri ile gönüllerince eğlendi. Ardından şenlik Mengen ile ilgili şiirlerin okunması, yöresel sanatçıların müzik dinletisi, örf ve adetlerimizden yöresel biçimde kına gecesi canlandırması ile tamamlandı.

Kına Gecesi Canlandırıldı ve 3 bin kişilik helva ikramı yapıldı

Yöre sanatçılarının da sahne aldığı programda yöremize has kültürlerden biri olan “kına gecesi” canlandırıldı. Yöreye özgü kına gecesi canlandırması yoğun ilgi gördü. Katılımcılara ve ziyaretçilere 3 bin kişilik helva ikramı yapılan şenlikte ayrıca Fotoğraf sanatçısı merhum Foto Hüseyin Varlık’ın Mengen’de çektiği fotoğraflar arasından oluşturulan fotoğraf sergisi de bulundu.

Yöresel Stantlar Açıldı

Şenlikte, giyim kültürüne has, satış ve tanıtım standları ve katılımcıların ihtiyaçlarını karşılamak için kurulan ticari stantlar açıldı. Ayrıca şenlik alanında bulunan at da vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Vatandaşlar at ile birlikte fotoğraf çektirmek için yarıştı.

Kitap Tanıtımı Yapıldı

Yöresel Giyim ve Kültür şenliğinde Mengen’e ait kültürel ve tarihi değerleriyle ilgili yazılan kitaplardan bazıları tanıtıldı. Şenlikte Prof. Dr. Sıddıka Dilek Yalçın Çelik’in araştırma ve derleme kitabı”Mengen’de Geleneksel Giyim Kuşam”, Tanju Tatlı’nın derleyip yazmış olduğu “Mengen Aşçılık Geleneği” ve Hüseyin Varlık, Varol Varlık, Merve Varlık Turan ile Korhan Süren’in derleyerek yazdığı Tozlu Sandıklardan Usta Ceketler – 1 isimli kitaplar da kısaca anlatıldı.

BOFSAD Görsel Şöleni Kaydetti

Şenliğin bir başka göze çarpan yanı da fotoğraf çekmek için katılanların sayısının yüksekliği oldu. Yöremize renk katan şenliği takip etmek ve rengarenk giyimleri kayda almak isteyen fotoğraf sanatçıları, fotoğraf severler, çeşitli fotoğraf kulüpleri ve basın mensupları bol bol fotoğraf çekti. Bolu’da aktif olarak çalışan BOFSAD’a bağlı fotoğraf sanatçıları da Mengen’deki görsel şöleni kaçırmadı.

Haber ve Fotoğraflar: Havva Varlık, Varol Varlık, Merve Varlık Turan, Şenol Turan, Berke Ahmet Yaman, Mustafa Sandallık, Celal Varlık, Cengizhan Uçar, Servet Efe Çaylı



YORUMLAR

  1. Hikmet HAZAN dedi ki:

    Mengen Yöresel giyimleri yaşatma komitesine ve yöresel giyimleriyle tarihi değerlerimizi unutmayan sayın Mengenli vatandaşlarımıza teşekkür ederim. İyi ki varsınız.
    🙋🏼‍♂️🇹🇷🌹☀️🌹🇹🇷🙋🏼‍♂️