Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

MENGEN YÖRESEL TATLAR VE GİYİM KÜLTÜR ŞENLİĞİNİN ARDINDAN

MENGEN YÖRESEL TATLAR VE GİYİM KÜLTÜR ŞENLİĞİNİN ARDINDAN
28.08.2018
915
A+
A-

MENGEN YÖRESEL TATLAR VE GİYİM KÜLTÜR ŞENLİĞİNİN ARDINDAN

Değerli hemşerilerim. Kurban Bayramınızı kutlar ailenizle beraber sağlıklı, mutlu, huzurlu nice bayramlar geçirmenizi dilerim.

Mengen Kaymakamlığı, Mengen Belediye Başkanlığı, Türkiye Aşçılar Federasyonu ve İl Genel Meclisi Üyesi Sayın Zeki OZULLUOĞLU’NUN himayesinde Manavgat Aşçılar Derneği Onursal Başkanı İsmail KARATAŞ ve Mengen’in ünlü fotoğraf sanatçısı Hüseyin VARLIK tarafından bu sene birincisi düzenlenen Mengen Yöresel Tatlar ve Giyim Kültür Şenliğine katılmak ve Mengen’de bulunan büyüklerimle bayramlaşmak için geçen hafta Mengen’e geldim.

‘Kaybolmaya yüz tutan yemek ve giyim kültürümüzü canlandırarak bizden sonraki nesillere bozulmadan aktarmak’ sloganı ile düzenlenen şenliklerin amacı;

Mengen’in yöresel gelenek ve göreneklerini tanıtmak,

Mengen’in yöresel tarihini ve kültür zenginliklerini tanıtmak,

Unutulmuş kültür mirasımızı gün yüzüne çıkarmak,

Bölgemizde farkındalık yaratmak,

Bölge halkı ile projeye destek veren kurumlar arasında kaynaşmayı sağlamak,

Uzun vadede kültürel tanıtımın sürekliliğini sağlayacak bir sistem ve bir yapı oluşturmak,

Kurumlar arasında koordinasyon, iletişim ve işbirliğini artırmak,

Olarak ilan edildi.

Bence ‘’Birinci Mengen Yöresel Tatlar ve Giyim Kültür Şenliği’’ tam bir halk hareketi idi ve Mengen’deki sessiz çoğunluğun çığlığı idi.

Yöresel elbiseni giy şenliğe gel sloganına uyarak şenliklere yöresel kıyafetleri ile katılan Leyla AYDOĞAN, Bedriye DEMİRBAŞ, Nuran BAYRAMOĞLU tarafından örgütlenen 250 hanımefendi cesaretleri ve zarafetleri ile festivale adeta damgasını vurdu.

Yöresel kıyafetleri ile şenliğe katılan beylerin sayısı ise maalesef 7 ile sınırlı idi.

Ben şenliklerde şunu gördüm. Hanımefendiler aile büyüklerinin feslerini, pullu poglarını, telli poglarını, nakışlı poglarını, fistanlarını, üç eteklerini, kuşaklarını, burun çoraplarını sandıklarında yıllarca özenle muhafaza etmişler.

Peki dedelerimizin babalarımızın giydiği yöresel erkek kıyafetleri nerede?

Nikâh merasiminde nikâh memurunun aile cüzdanını hanımefendilere vermekte ne kadar da çok haklı imiş.

Sayın İsmail KARATAŞ’IN şenlikte yaptığı açılış konuşmasında belirttiği gibi Anadolu’nun bazı yörelerinde geleneksel kıyafetler güncel hayatta kullanıldığı halde bazı yörelerde günlük yaşamın bir parçası olmaktan çoktan çıkmış. Bazı lezzetler ise çoktan unutulmuş.

Şimdi bana diyeceksiniz 1980 den günümüze her yıl aşçılar festivali düzenlenen, aşçıların başkenti Mengen’de hiç unutulan lezzet olur mu?

Maalesef oluyor işte. Ben çocukluğumun 10 yılını Bölükören Köyünde geçirmiş olan 60 yaşında kardeşinizim.

Cizleme, sirit, kedibatmaz, ıslama, cevizli halışka yemeyeli belki 50 sene oldu. Höşmenim’i Allah uzun ömürler versin eskiden kayınvalidem çok güzel yapardı. Hacıahmetlere geldikçe yerdik.

Onlarca Mengen’e has yemek maalesef mutfaklarımızdaki menülerimizden çoktan çıktı. İsimlerini biliyoruz ama tariflerini bilmiyoruz. Bilsek te zahmetli diye yapmıyoruz.

Şenlik korteji ile Atatürk Orta Okulundan Özel İdareye doğru yokuşu çıkarken manifaturacı merhum Faik ÖZTÜRK’ÜN dükkânından ninemin anneme satın aldığı rengârenk elbiselik kumaşlar aklıma geldi. Allah rahmet eylesin, Allah mekânlarını cennet eylesin.

Şenlik meydanında değerli arkadaşım amatör ama bir o kadar da profesyonel fotoğrafçı Şahin ŞENTÜRK ve eski dostlarla sohbet etme imkânım oldu.

Bu şenliğin ilerleyen yıllarda Mengen turizmine katkısını en iyi bilenlerden birisi de beş yıldızlı Nesilce Tatil Köyünün sahibi Nesil TAN Hanımefendi idi.

Şenlikten sonra fotoğraf sanatçısı Hüseyin VARLIK’IN fotoğraf stüdyosunda ilçemizin Hacıahmetler Köyünden Turizmci Adil GÜRKAN Beyefendi ile karşılaştım. Adil Bey profesyonel bir turizmci olarak şenliğin ileriki yıllarda Mengen turizmine katkılarını anlattı ve bu sivil toplumun gücü dedi. Hüseyin VARLIK’A şenliği uluslararası internet sitelerinde en az 4 dilde tanıtacağı sözünü verdi.

Benim de şenlikle ilgili âcizane üç tane önerim olacak.

Âcizane birinci önerim şenlikte ilerleyen yıllarda aşçılık festivalinde yaşanan yetki problemlerinin yaşanmaması için Sayın İsmail KARATAŞ ve Sayın Hüseyin VARLIK şenliğin marka tescilini hiç zaman kaybetmeden kendi adlarına yaptırsınlar.

Şunu unutmayalım 1980 senesinde imkânsızı başararak birinci aşçılar festivalini yapan Mengen Aşçılık ve Turizm Derneği’nin bugün aşçılık festivalinde adını anan bile yok.

Âcizane ikinci önerim ise ilerleyen yıllarda özellikle politikacılar, sivil toplum kuruluşları şenliklerde söz sahibi olmak isteyeceklerdir. Siyasetçiler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, mülki amirler, bürokratlar, şenliklere başımızın tacı olarak misafir olarak gelsinler. Şenliklerin formatına müdahale etmesinler. Şenliklerin formatını halk kendisi belirlesin.

Turizmci hemşerimiz Adil GÜRKAN’IN söylediği gibi Mengen halkı emrivakiden hoşlanmıyor ve emrivaki olan organizasyonlara ilgi ve alaka göstermiyor.  Aşçılar festivalin geldiği durum ortada.

Âcizane üçüncü önerim ise birinci şenlikten itibaren şenliğin tarihçesi, şenliklerde yaşananlar, katılanlar, yapılan konuşmalar kaleme alınsın. Arşive kaldırılacak fotoğraflar tab edilsin.

Şenlikleri düzenleyen Manavgat Aşçılar Derneği Onursal Başkanı İsmail KARATAŞ’A ve Mengen’in ünlü fotoğraf sanatçısı Hüseyin VARLIK’A tekrar teşekkür ederim.

Kurban bayramının dördüncü gününde Akören Köyü Muhtarı Hakkı YAVUZ’UN düzenlediği şükür mevlidine katıldım.

Mevlitten sonra Bölükören Köyünde yaşayan rahmetli babamın dayızadesi emekli cumhuriyet savcısı Alâeddin YAMAN ağabeyimi ziyaret ettim.

Alâeddin ağabeyimle vedalaşırken üniversite yıllarım aklıma geldi. O yıllarda Düzce Cumhuriyet Savcısı olan Alâeddin YAMAN ağabeyim benim elimden tutmasa idi acaba ben üniversiteyi okuyabilir mi idim?

Mengen’de kaldığım üç günde bana gösterdiği konukseverlikten dolayı kardeşten öte arkadaşım Ümit AYDOĞAN’A bir kere de huzurlarınızda teşekkür ederim.

Bizler birinci şenliğe katılmanın gururunu yaşıyoruz. Allah sağlıklı ömürler verirse ilerleyen yıllarda bu günü torunlarımıza gururla anlatacağız. Sağlıcakla kalınız.

Aydın ERÇELİK, 29 Ağustos 2018

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.