Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Mengen’de 75.Çubuk “Şükür Mevlidi” Okundu

Mengen’de 75.Çubuk “Şükür Mevlidi” Okundu
29.01.2018
2.540
A+
A-

ÇUBUK KÖYÜNDE 75.ŞÜKÜR MEVLİDİ VE YEMEĞİ

1944 yılında yaşanan deprem felaketinin ardından her yıl geleneksel olarak düzenlenen şükür mevlidi 75.defa gerçekleştirildi.

Bölgemizde 1944 depreminde hiç hasar görmeyen, mal ve can kaybı olmayan yerleşim alanı olan Çubuk Köyü sakinleri o yıldan bu yana mevlid okutup yemek veriyorlar. Mengen ilçesinin en kalabalık köyü olan Çubuk Köyü’nde bu yıl da yemek ziyafeti verildi.

Ardından mevlid okutuldu.Bu yıl havaların müsait olması ziyaretçi sayısını artırdı.Bin kişilik yemek köy konağında kadın,erkek ve çocuklar tarafından yenildi. Köyün daimi aşçıları tarafından yapılan yemek için muhtarlık, hayırseverler köy derneği ekonomik katkıda bulundular.

İzmit’ten Recep ÇALIŞKAN, Faruk ÇOBAN, Necati ADIGÜZEL ve Nurullah YALÇINKAYA okunan Mevlide eşlik ettiler. Mevlid yemeği çevre il ve ilçelerden gelenler tarafından ayrıca Mengende bulunan yatalaklara ve hasta ya da yaşlı olanlara şifa niyetine ulaştırılıyor. Yemeğin yararlı,şifalı olduğuna inanılıyor. 1944 Depremini yaşayanlarla yaptığımız söyleşilerde ise;

> Mahir AFACAN(81): “Ben 6 yaşımda idim o gece başka bir köyde misafir idim. Köyümüzde kar fazla olduğu için iki günde gelebildik. Hiç kayıp yoktu, samanlıklarda ve kulübelerde yattık. Daha sonra Pazarköyün Karacalar ve Sarıkadılar Köylerine birkaç gün içinde karla yaptığımız mücadelerden sonra ulaştık. Yıkılan binalar vardı. Yemek ve gıda sıkıntıları da vardı Acılarına ortak olmaya çalıştık.” dedi.

> Pakize AKKAYA(84): “O gece yarısı korku ile uyandık, ama daha sonra yaşamımıza devam ettik. Hiç kaybımız yoktu. Ben baba evimde idim. Yörükler Mahallesinde yıkılan evler bulunuyordu. Karların altından yaralılar ve eşyalar çıkarılmaya çalışılıyordu.” dedi.

> Mustafa Yalçın(92): “17 yaşımda İzmir’de aşçılıkta çalışıyordum. Mengendeki gelişmeleri radyolardan ve telefonla İlçe oluşumuzu sağlayan Ahmet Burhan Bakırlı’dan alıyorduk.” dedi.

> Ali ÖZTÜRK(81): “Köyde yıkılan binalarımız vardı, fakat hiç kaybımız olmadı. Ahır ve samanlıklarda kaldık. Her tarafta kar vardı ve ulaşım zor oluyordu.” dedi.

> Mustafa Ertürk(86): “Ben depremde 11 yaşımda idim. Çevre köylerde yıkılan binalar ve yaşamını yitiren çok insan vardı. Aynı yıl bizim büyüklerimiz depremden hemen sonra şükür mevlidi okuttular ve o yıldan bu yana geleneğimiz devam ediyor.” dedi.

Büyük depremi yaşayanlardan 91 yaşındaki Zeki Aksakal ise: “Ben askerden dönmüştüm. Gece yarısı sallanma ile uyandık. Herkes sokağa döküldü ben ise uyumaya devam ettim. Sabahleyin köyümüzde hiç kayıp olmadığını öğrendik.İki gün yürüyerek Sarıkadılar Köyü’ne vardık. Yıkılan binalar fazla idi. Yemek ve yatacak sorunu olduğunu gördük. Bununla ilgili elimizden gelen yardımı yaptık. Çubuk Köyü’nün geleneksel Şükür Mevlidi merhum Ramazan Çubuk(Çerkezoğlu)tarafından başlatıldı.” dedi.

YORUMLAR

  1. Ender CAN dedi ki:

    Allah kabul etsin. Nice 75 yılllara inşallah.

  2. MİTHATCAN dedi ki:

    ALLAH KABUL ETSİN SAĞLIK SIHHATLAR EN GÜZEL GÜNLER SİZLERİN OLMASINI DİLERİM SELAMLARIMLA

  3. Orhan ÇUBUK dedi ki:

    75. KÖYLÜ MEVLÜDÜMÜZ HAYIRLI OLSUN. EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜRÜ BORÇ BİLİRİZ. HAYIRLARA VESİLE OLMASI DİLEĞİYLE!……