Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

TERMAL TURİZM (I) Tahsin AKDUMAN İl Özel idaresi Genel Sekreteri

07.03.2013
687
A+
A-

            Su hayatımızın ana kaynağı, sağlığımız için de en gerekli ihtiyacımızdır.


Susuz hayat düşünülemediği gibi susuz temizlik ve hijyen de mümkün değildir. Suya her halükarda bir tedavi unsuru diyebiliriz. Termal sular ise içindeki çeşitli doğal mineraller ve sıcaklıkları ile asırlardır vücudun yenilenmesi amacı ile tedavi amaçlı kullanılagelmiştir.

Her türlü tedavi için gerekli olan suyun ve özelliklede termal suların aynı zamanda zindelik amaçlı olarak insanın kendisini yenilemesi ve eğlence amacıyla kullanılması Dünyada ve Avrupa’da günümüzde çok önem kazanmıştır. Günümüzde SPA & Wellness yada sağlıklı yaşam-zindelik tesisi, kaplıca, içmece, termal tesis, termal kür merkezi, oteli, rehabilitasyon, sağlık ve güzellik merkezi vb gibi çok çeşitli adlar altında faaliyet gösteren tesislerin dünyada giderek çoğalmaya başlaması bu alana olan ilginin ve talebin artmasının bir sonucudur. Bu tür tesislere olan talebin artması aslında bu sektörün (Sağlık ve Termal Turizmin) yediden yetmişe, sağlıklı olsun olmasın her kesime hitap edebiliyor ve bir farklılık yaratabiliyor olmasına bağlanabilir.

Diğer taraftan suyla, özelliklede termal (sıcak mineralli) sular ile
yaratılan seyahat ve konaklama imkânları, hazırdaki bir ürünü (doğayı, denizi vs) kullanan klasik seyahat ve konaklama konseptinin de artık önüne geçmeye başlamıştır. Dünyada pek çok merkez (Karlovy Vary, Baden Baden, Evian-Les-Bains vb) uzunca bir zamandan bu yana kendisini termal, SPA merkezi/destinasyonu olarak pazarlamaktadır. Buna son zamanlarda deniz suyunun kullanıldığı Talassoterapi destinasyonlarını da eklemek mümkündür.

2000’li yıllarda nüfusunun %17’si 65 yaşın üzerinde olan Avrupa’da bu oranın 2025 yılında %20’ye yükseleceği tahmin edilmektedir. Özellikle alım gücü çok yüksek olan 3.kuşak olarak tabir edilen 50 yaş ve üstü insanlar, sağlıkta önleyici tedavi ve zinde kalma arzusu ile sürekli artan yüksek kaliteli wellness olanaklarına yönelik talep oluşturmaktadır.

Gerek tedavi gerekse zinde kalma ihtiyacında yaşlanan Avrupa nüfusunun daha fazla termal kür gereksinimini ortaya çıkarmaktadır. İklim avantajları nedeniyle özellikle romatizmal hastalıkların görüldüğü Kuzey Avrupa ve İskandinav ülkelerinde bu talep daha yoğunlukta hissedilmektedir. Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’da son yıllarda çok gelişmiş tedavi edici kaplıca merkezleri kurulmuştur. İki ülkede 60 tedavi edici termal merkezi bulunmakta olup senede 500.000’ e yakın hastaya tedavi hizmetleri verilmektedir. Hekim raporu kaydıyla, sigorta şirketleri tedavi masraflarını tam veya kısmen karşılamaktadır.

Dünya’da Termal Turizm amaçlı olarak Almanya ve Macaristan’a 10 Milyon kişi, Rusya’ya 8 Milyon kişi Fransa’ya yaklaşık 700 Bin, İsviçre’ye 800 Bin ve İspanya’ya 400 Bin kişi, Japonya’nın ise sadece Beppu şehrine 12-13 Milyon kişi termal turizm amaçlı olarak seyahat etmektedir.

Termal Turizm Avrupa ülkelerinden Almanya’da önemli sektör haline gelmiştir. 263 adet resmi belgeli termal merkez bulunan Almanya’da tesislerin toprak yatak kapasitesi 750,000’dir. Almanya’nın Stuttgart kentinde bulunan Das Leuze Kaplıca ve Rekreasyon Tesislerini yaz aylarında günde 8,000 kişi ziyaret etmektedir. Bu rakam, yıllık ortalama 3000 kişi/gün olmaktadır. Hekim teşhisi ve raporu olması şartıyla, kaplıca tedavilerinin hem özel hem de sağlık sigorta şirketleri tarafından tam veya kısmen karşılandığı ülkelerden biridir. Ayrıca, Fransa’da 104, İspanya’da 128 adet ve İtalya’da ise 360 civarında termal tesis bulunmaktadır. Rusya’da çok sayıda kür merkezi bulunmakta olduğu ve yılda 8 Milyon turistin geldiği belirtilmektedir.

Japonya’da 1500 adet kaplıcada 100 Milyon geceleme kapasiteli termal turizm yapılmaktadır. Beppu’da 1000 litre/saniye jeotermal su termal turizm amaçlı kullanılmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Arkansas eyaletinde ise 55 bin kişinin yaralanacağı termal tesislerin yapılmış olduğu, Hawai’ de turizmi 12 aya yaymak için termal sulardan yararlanılarak yeni kurulan tesisler ile termal turizm ağırlıklı uygulamalara başladığı bilinmektedir.

Dünyadaki Termal Turizm faaliyetlerini konu alan bu yazımızı burada bitiriyoruz. Haftaya Türkiye’deki durumumdan bahsederiz diyorum.

Sonsuz selam ve sevgilerimle, hoşça kalınız…

Tahsin AKDUMAN

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.