Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Tüket…

Tüket…
26.11.2017
505
A+
A-
  • Tüket…

Tüket…

1980’lerden sonra kapitalist ve liberal düşünceyi savunanlar, bizi Amerikalılar gibi sürekli tüketen bencil insanlara dönüştürmek için bıkmadan yazdılar ve konuştular. Ekranlar hep onların sesleriyle çınladı.

Moda (?) dergileri, gazeteler, televizyonlar bize hep şunu empoze ettiler: Daha iyisini al, daha çok ye, hayatın tadını çıkar, keyfine bak…

Soyguncu, yağmacı, sömürücü, acımasız şirketlerin kuklası olmuş Batı toplumlarının okullarına öğrenim gördüğü, kurslardan geçirildiği için Türk kimliğinden utanan, kendini beyaz Türk olan küçük bir zümre yayınevlerini, dergileri, kitapları, televizyonları ele geçirmişti.

Kalkınma, sanayileşme, üretim için harcanması gereken öz kaynaklarımızı gereksiz elektronik eşyalara dökmekten bıkmadık. 80 milyonluk kitlede 72 milyon telefon mevcut. 20 milyon ailenin hemen hemen tümü büyük ekran ince TV, bulaşık makinesi, kurutma makinesi, mikro dalga fırın peşinde. Üstelik bunlar tercih edilirken yüzde 75’leri geçen nispetlerde yabancı markalara yöneliniyor.

Güney Kore’nin, Almanya’nın, ABD’nin, Japonya’nın, İtalya’nın en lüks, en pahalı markalarını ilk önce alan halk olduk. Bugün bir gazetede yeni çıkan bir telefon modelinin 7 bin TL’den satıldığını, satış noktasında kuyruk olduğunu okudum. Kanaat önderi konumunda olanlar bu eserleriyle övünebilirler. Tüm kazancını teknolojik ürünlere yatıran devasa bir kitle yaratmayı başardılar.

6.5 milyonluk İsrail yılda 165 milyar dolarlık ihracat yaparken 80 milyonluk Türkiye 155 milyar dolarlık mal satıp 250 milyar dolarlık mal alıyor.

Okumayan, patent üretmeyen, yeni markalar ortaya çıkaramayan toplum sadece harcamaya bakıyor. Ondan sonra da “Dolar neden 4 TL oldu” diye hayıflanıyor. Bu kadar tüketim delisinin olduğu bir toplumda doların 4 TL değil, 40 TL olması bile yakındır…

Açım, geçinemiyorum, evim yok, arabama benzin koyamıyorum diye sızlanıp duran ailelerin tüm bireylerinde son model telefonlar görmek mümkün. Bu kafayla ekonomik mucize yaratmamız, dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girmemiz zor görünmektedir.

Bunları siyaset yapmak, akıl satmak, üste çıkmak için yazmıyorum. Sadece sade bir vatandaş olarak aklımsan geçenleri ifade etmek istedim.

 Ali Özdemir
www.aliozdemir.net
0505 220 83 85       

Bolunun Sesi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.