Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

TÜRKÇE OLİMPİYATLARI-Tahsin AKDUMAN

03.06.2013
430
A+
A-

Her yıl yapılan ve bu yıl 11. kutlanan Uluslararası Türkçe olimpiyatları, bu sene  Türkiye’nin 55 şehrinde 99 sahnede 140 ülkeden gelen 2 bin finalist öğrencinin katılımı ile yapılıyor.


Yarışmalarda Azerbaycan Ülke Finalinde sahne alan öğrencilerden Ayxan Xelilli  “Gönlüm Ataşlara Yandı Gidiyor” türküsü ile benim de gönlümü tekrar fethetti.

İlki 2003 yılında yapılan ve tüm dünyadan öğrenci ve öğretmen alanlarında katılımcıları bulunan yarışmalarda ana dili Türkçe olan ve olmayanlar için farklı yarışma kategorileri bulunmaktadır.

Bu olimpiyatlar, yurt dışında Türkçeye karşı büyük bir heyecan ve ilgi uyandırıyor. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları bir final niteliğindedir. Finale kadar birçok aşamadan geçilmektedir. Öğrenciler, sınıf ve okul seçmelerinden sonra ülkelerindeki veya bölgelerindeki “Türkçe Olimpiyatları” seçmelerinden geçerek bu olimpiyatlara katılmaya hak kazanmaktadırlar. Bir eğitim yılı boyunca olimpiyatlara yaklaşık 10.000 öğrencinin hazırlandığı sanılmaktadır.

Türkiye’deki finallere katılmaya hak kazanan öğrenciler, ülkelerini Türkçe olarak tanıtan stantlar hazırlayıp ülkesini tanıtmakta ve kültürlerin kaynaşmasına katkıda bulunmaktadırlar. Geleneksel bir keyfiyet kazanan olimpiyatların ödül töreninde her yıl, Türk diline ve kültürüne hizmet eden devlet büyüklerine, siyaset adamlarına, basın yayın, eğitim ve sanat camiası mensuplarına özel hizmet ödülleri verilmektedir.

Bizler ancak gözlerimiz yaşararak ve büyük bir gururla TV lerden bu muhteşem olayı seyrediyoruz.

Gerçekten yapılanları heyecan içinde izliyoruz.  Son yüzyıllar içinde Türkiye’nin başardığı en büyük olay olarak görüyorum. Bu tohumlar gün gelir çınar olur inşallah.

Olimpiyatlara katılacak olan bu çocuklar kitaplardaki Türkçeyi öğrenmelerinin yanında “gönül dili”ni öğreniyorlar. Türkçemizdeki bize has deyim ve atasözlerini çok rahat kullanıyorlar, bizim gibi hüzünlenip bizim gibi seviniyorlar ama kendi kimliklerini de ortaya koyuyorlar.

Yetkililer, yarışmanın amacını; Türkçenin öğretilmesi ve Türkçe öğrenenlerin ödüllendirilmesi, Türk kültürünün dünyada tanınan bir değer haline getirilmesi, Türkiye ile dünya ülkeleri arasında diyalog ve barışın sağlanmasına katkıda bulunmak olarak gösteriyor. Kültürel değerlerin “insanlık” ortak çatısı altında gün yüzüne çıkartılması ve kopuk ilişkilerin aşılarak diyalog köprülerinin kurulması aynı dili konuşmakla mümkün olacaktır.

Güzel Türkçemizi dünyada hak ettiği konuma getirmek, dilimizin daha yaygın bir şekilde kullanılmasını sağlamak ve Türkçeyi en iyi öğrenenleri ödüllendirmek amacıyla 2003 yılından beri uluslararası Türkçe olimpiyatları düzenleniyor.

İnsanlar arası iletişimin hız kazandığı günümüzde Türkiye’nin yeni coğrafyalarla tanışıp kaynaşması, Asya, Avrupa, Amerika, Afrika ve Avustralya’da Türkçe öğrenen binlerce öğrencinin mevcudiyeti, Türkçenin dünya dilleri arasında hak ettiği konumu elde edeceğinin emareleri sayılır.

Benim de gitme imkânı bulduğum; Bosna-Hersek, Fransa, Almanya, Japonya gibi yerlerde Türkiye’yi temsil eden okulları ve öğrencilerin durumlarını görmek beni hem gururlandırdı hem sevindirdi. Bu okulların ülkelerinde seçkin konumları bizleri sonsuz derecede umutlandırıyor. Yarınlarda ülkelerinin bu seçkin okulların öğrencileri kendi ülkelerinin önemli yönetim yerlerinde olacaklar.

Daha önce,  İngilizce dil okulunda okurken, örneklerin hep İngiliz kültür coğrafyasından alındığını gördükçe, dilin sadece bir iletişim aracı olmadığını aynı zamanda kültür taşıyıcısı olduğunu görüp hayıflanırdım. Şimdi yurt dışı gezilerimde Türkçe konuşan, şarkılar söyleyen ve Türkiye’yi tanıyan yabancılarla ve öğrencilerle karşılaştıkça, Türk okullarına ve Türkçe olimpiyatlarına emek verenleri hayırla anıyorum.

Gerçekten Türkçe Olimpiyatlarını izlerken içimin coştuğunu duygularımın yükseldiğini hissettim.  Dünyanın dört bir yanından gelen çocukları görüp yapılanların öyle basite alınamayacak bir şey olduğunu uzun ve yorucu bir çalışmanın meyvelerinin verildiğini görüyorum. Bu çalışmalarda fikren ve fiilen emeği geçen herkese selamlarımı sunuyor başarılarının devamını diliyorum. Türkçe Olimpiyatları tek kelimeyle muhteşem bir organizasyondur. Böyle bir organizasyon hiçbir yerde yok. Sizleri gözümüz yaşlı izliyoruz. Bizleri bahtiyar eylediniz. Bizler sizleri seyrederken içimiz coşuyor. Gözyaşlarımızı tutamıyoruz.

Bu yıl inşallah BOSİAD ve TÜRKÇE-DER işbirliği ile il etkinlikleri 6 Haziran’da Bolumuzda da gerçekleştirilecek.

Bu organizasyonu destekleyen, emeği geçen ve Türk okullarında öğretmenlik yapan herkesi tebrik ediyorum. Bu organizasyonların fikir mimarlarını canı gönülden kutluyorum. Emeği geçen herkese candan teşekkürler. Bu güzel organizasyonda güzel dilimiz Türkçenin dünya dili olması için yaptığınız çalışmalar için teşekkür ederim. Bu öğretmen ve özellikle öğrenciler Türkiye’nin ve Dünyanın geleceğidir. Gelecekte Türkiye’nin Dünyadaki yerini belirleyecek kişilerdir. Türkçe Olimpiyatları gelecek çağın mutlu haberlerini bize müjdeliyor. Yurt dışında, Türkçemizi öğreten sevgi okullarına ve öğretmen kardeşlerime buradan gönül dolusu selamlar yolluyorum.

Ülkemizi, töremizi ve dilimizi tüm dünyaya sevdirdiğiniz ve öğrettiğiniz için canı gönülden teşekkür ve
minnettarlığımı sunarım.

Sonsuz selam ve sevgilerimle, haftaya kadar hoşça kalınız…3.6.2013

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.