Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Ürettiği ve çaldığı sazın eğitimini de veriyor

Ürettiği ve çaldığı sazın eğitimini de veriyor
25.09.2016
653
A+
A-

Ürettiği ve çaldığı sazın eğitimini de veriyor

Gümüşhane’de saz çalmanın yanı sıra üretimi konusunda da ustalaşan Sezai Özdemir, köyündeki atölyesinde çeşitli enstrümanların yapımının yanı sıra eğitim de veriyor.

Merkeze bağlı Çamlıköy köyünde yaşayan 58 yaşındaki Özdemir, konservatuvar eğitimi için gittiği Ankara’da tanıştığı komşusundan saz yapımını öğrendi.

Eğitimi sırasında çalmayı öğrendiği sazın yapımı konusunda da ustalaşan Özdemir, memleketi Gümüşhane’ye döndüğünde köyünde kurduğu atölyesinde hem sipariş üzerine saz imal ediyor hem de özel ders vererek saz ustaları yetiştiriyor.

Özdemir, AA muhabirine, konservatuvar eğitimi için 1974 yılında Ankara’ya gittiğini söyledi.

Saz yapımına 1979 yılında Ankara’da başladığını anlatan Özdemir, “Bende bağlama merakı çocukluktan geliyordu. Ankara’da radyo sanatçısı, komşumuz rahmetli Lütfi Atan ağabeyimiz vardı. Onun vesilesiyle saz yapımına başladım diyebilirim. Eski sanatçıların nota bilgisi azdı. Ben ona nota öğretmiştim, o da bana saz yapımını.” dedi.

Özdemir, müziğe ilginin dedesinde de olduğunu belirterek, “Dedem saz ve kopuz yapardı. Dede mesleği bize bulaşmış oldu. Torunlarının içerisinde sadece ben saz imalatıyla uğraşıyorum. Babam keman çalardı. Ağabeyim, kardeşlerim ve yeğenlerim Cumhurbaşkanlığı Orkestrasında sanatçı. Biz de onlardan esinlenerek, etkilenerek bu işlere giriştik.” diye konuştu.

Türkiye’de el işçiliğiyle saz yapım sanatının yok olmak üzere olduğunu dile getiren Özdemir, seri üretim bağlamaların el yapımı gibi olmadığını savundu.

Özdemir, bu mesleğin devam ettirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Biz yaşlanıyoruz. Bunları gençlere devretmemiz lazım. İsteklilere de yardımcı oluruz. Bu şekilde kültürümüzü devam ettirmeye çalışıyoruz.” ifadesini kullandı.

Sultan Magazine

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.