Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Yeme İçme Sektörü Temmuz Ayında 19 Bin İstihdam Yitirdi

Yeme İçme Sektörü Temmuz Ayında 19 Bin İstihdam Yitirdi
08.10.2020
201
A+
A-

Koronavirüs salgınının turizm sektöründeki istihdam üzerinde oluşturduğu kayıp belli oldu.

Turizmdatabank.com’un Sosyal Güvenlik Kurumu SGK verilerinden derlediği bilgilere göre; 2020 Temmuz ayı istihdamı %14,3 azaldı. Bu dönemde en büyük gerileme; yurtdışı tatil talebine bağlı olan alt sektörlerde gerçekleşti. Özellikle konaklama sektöründeki istihdam kaybının; 2016 turizm krizinin neredeyse 2 katı büyüklüğe ulaştığı görüldü.

Turizm istihdamındaki kayıp, 2020’de ne oldu?

2019 yılı temmuz ayında, ülkemizin turizm sektöründe; Konaklama, Yiyecek İçecek Hizmetleri, Havayolları, Seyahat Acenteleri ve turopetaörleri ve Spor, Eğlence Dinlence faaliyetleri alanlarında kayıtlı olarak çalışanların sayısı % 14,3 düşüşle, 1,26 milyondan 1,08 milyona indi.

Covid’den en çok hangi turizm sahası etkilendi?

Turizm sektöründen ekmek parası kazananların ana geçim kapısı olan konaklama sektöründe çalışanların sayısı, 2020 yılı temmuz ayında 32,5 düşüşle 296,1 bine geriledi. Bu düşüşle Covid 19 sürecinde en çok çalışan kaybı 142 bin kişiyle otellerde yaşandı.

Toplam 180 bini aşan turizm istihdamı kaybının % 80’i otellerden kaynaklandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TÜİK verilerine göre Türkiye turizmi; gelir, turist ve istihdam bakımından en büyük kayıplarından birini 2016’da yaşamıştı.

Konaklama sektöründeki istihdam kaybının; 2016 turizm krizinin neredeyse 2 katı büyüklüğe ulaştığı görüldü.

Seyahat acentelerinde kaç kişi işsiz kaldı?

Diğer yanda seyahat acenteleri ve turoperatörleri ile seyahat satışlarında çalışanların sayısı temmuz 2020’de, 2019 yılına göre,% 21 daralarak 49,5 bin dolayına düştü. Bu haliyle seyahat acentelerin yüksek daralmalardan birini yaşadı.

Yiyecek İçecek Hizmetlerinde çalışan sayısı 19 bin azaldı

Turizmin, işleme, çalışan sayısı ve coğrafi bakımdan en yaygın sahalarından olan Yiyecek İçecek Hizmetleri temmuz 2020’de 19 bin dolayında istihdam yitirdi. 2019’da 672 bin olan çalışan sayısı 654 binin altına geriledi.

Turizmin daha küçük işletmelerinin yer aldığı; Spor, Eğlence, Dinlence faaliyetlerindeki çalışan sayısı da % 8,6 düşerek 55 binin altına indi. Bu alan havayollarından sonra en az istihdam kaybının yaşandığı faaliyet kolu oldu.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.