Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

4. Yöresel Giyim Şenliği Üzerine – Tahsin ZAMAN

08.08.2021
736
A+
A-

Değerli Mengenli dostlarım;
Anadolu toprakları her yönden olduğu gibi kültür yönünden de o kadar zengin ki, üzerinde yüzlerce yıldır gelenek ve göreneklerin nesillere aktarılması için festivaller, şenlikler düzenleniyor.
Ülkenin yerleşim mozaiğinden de anlaşılacağı gibi, yedi bölgesinde kendi öz kültüründen ve kültürlerin kaynaşmasından oluşan; yaşam giysi, yemek vb. geleneklerin nesilden nesile işte bu festival ve şenliklerle aktarıldığı görülmektedir.
Topraklarımızda yörelerine göre meyvelere, çiçeklere, yemeklere, giysilere vb. yapılan bu şenlik ve festivaller yöre halkının yıllardır süregelen geleneklerini aile bireyleriyle paylaşıp alanlarda birlikte ve beraber olmalarıyla süregeleceği bilinciyle sürdürülebilirliği en güzel örneğidir.

Ülkemizde;
Isparta’ da Gül ve Lavanta,
Bozcaada’da Bağ Bozumu,
Adana’da Gastronomi,
Mengen’de Aşçılık,
Ovacık’ta Dut,
Alaçatı’ da Ot,
Adana’da Portakal Çiceği,
Vakfıkebir’de Ekmek,
Tonya’da Tereyağı,
İstanbul’da Lale,
Datça’da Badem Çiceği,
Taşköprü’de Sarımsak
vb. daha adını yazamayacağım onlarca festival ve şölenler her bölge ve yörede yapılmaktadır.

Anadolu topraklarımızda genelde 4 yörede ise Giysi ve kültür şenlikleri iç içe yapılmakta ve başka festivaller arasında yöresel giysiler ön plana çıkmaktadır.

– Temmuzun 3. haftası Cuma günü Trabzon-Gümüşhane sınırında ülkede tek açık camii olan Kadırga Şenliklerinde Şalpazarı yöresel giysileri özellikle kadınlarda ön plana çıkıp, kendine has renk cümbüşüyle bir kombin oluşturup obalardan sıra sıra saatlerce kemençe ve davul-zurna eşliğinde horon teperek Kadırga denilen yaylaya varılan bir şenlik.

– Hakkari ve Urfa’da da aynı durum söz konusu ve festivallerde cıvıl cıvıl renklerle kadınlar davul- zurna eşliğinde halaylar çekiyorlar ve kıyafetler defile geçişi gibi gerçekten ihtişamla sergileniyor.

– Vee Mengen Giyim ve Kültür Şenliği…
Anadolu topraklarımızda sadece giyim üzerine yapılan yegâne şenlik.
22 Temmuzda 4.’sü Mengen – Pazarköy’de icra edildi.
Sevgili okurlarım, Anadolu”da kendi yörelerini tanıtmak için canla başla yıllarını veren gerçek yöre sevdalıları ve sanatçılar vardır.
Bu insanlar, mesailerini yörelerini tanıtımları için harcarlar.
Rahmetli Hüseyin VARLIK beyefendi de işte bu yöresel kahramanlardan bir tanesiydi ve kendisine 2 yıl önce bu festivale kesinlikle geleceğimi beyan etmiştim.
Geçen yıl dünyamızı saran Pandemiden dolayı idealimizi gerçekleştiremedik ve maalesef Hüseyin Bey’in ömrü bu yıl 4.’sü yapılan şenliğe de vefa etmedi.
Kendisini kaybettik.
Allah gani gani rahmet eylesin.

Kendisi gibi Mengen’e kendilerini adayıp aynı yoldan yürüyen çocukları, Merve ve Varol kardeşlerimden şenlik teklifini aldım ve çok mutlu oldum.
Yukarıda da belirttiğim gibi aklımda da zaten iki yıldır bu festival vardı…
İstanbul Ataşehir’den okul müdürleri arkadaşlarım Mustafa KAHRAMAN ve Emre OZAN Beylerle şenliğe iştirak ettik.
Mengen merkezde başlayan kortej yürüyüşü ve geleneksel oyunlarla beraber akabinde şenlik alanı olan Pazarköy’e ulaştık.
Pazarköy’e geldiğimizde; kadınlarımızın ve erkeklerimizin giydikleri yöresel kıyafetleri görünce “İşte Giyim ve Kültür Şenliği bu” dedim.

İnanılmaz renk renk giysiler, annelerin sandıklarından çıkarılmış o urbalar, Entarisi, Nakışlı fesleri, Telli Poğları, el işlemeli Üç Etekleri, ipekli fistanları, renkli desenli lastikli şalvarları, yarım kollu yakası işlemeli Göynekleri, Fistan üstü kuşakları, erkeklerin; külot pantulları, siperli kasketleri, kara lastikleri derken hep birlikte şenlik alanındaki o coşkuyu yaşadık.

Yöresel sanatçıların sahneleri, köçeklerin davul zurna eşliğinde uyumlu gösterileri, festival sunucusu Merve Hanım’ın eşliğinde bir ahenk içinde devam etti.
Varol Bey’in ve şenlik komitesinin arzu ve isteğiyle biz de naçizane sahne yaptık ve Bolu’ya ait “Beyaz Giyme Toz Olur” türküsünü usta sazlar eşliğinde şenliğe katılan yüzlerce katılımcıyla hep birlikte seslendirdik.

Pandemi kurallarına uygun ve özlenen bir festivalin 4.’süne ülkenin dört bir yanından gelip katılım sağlanması gerçekten bu zor günlerde özlenen bir olaydı.
Bizler dolu dolu eğlendik ve halkın izlenimlerine göre çok katılımın olduğu ve bu şenliğin sonsuza dek daha da büyüyerek her yıl yapılmasını istedikleri de kendini gösterdi.
Bu bağlamda; Mengen Kaymakamı Sn. Betül BÜYÜKKILIÇ hanımefendiye, Belediye Başkanı Sn.Turan BULUT beyefendiye, Pazarköy Muhtarına, Şenlik komitesine ve bu şenliğin oluşmasında büyük emeği geçen Rahmetli Sn. Hüseyin VARLIK beye rahmet dileyip, teşekkür ederken vekilleri Merve ve Varol VARLIK kardeşlere teşekkürlerimi bir borç bilir, hepinize sevgiler sunarım.
Önümüzdeki yıl şenlikte görüşmek üzere…



Açık Cami Kadırga Yaylası



Şalpazarı Trabzon Yöre Kıyafetleri



Urfa Yöresi



Hakkari Yöresi



YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.