Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Aşçılarımızı Tanıyalım – Ali Özer

Aşçılarımızı Tanıyalım – Ali Özer
20.06.2017
1.382
A+
A-

İlçemiz Gözecik köyü sakinlerinden olan Ali Özer 1954 doğumlu.

Hayatının büyük bölümünü aşçılıkla geçirdiğini belirten Özer, Ankara Bulvar Palas Otel’de mesleğe başladı. Gentaş fabrikası mutfağından emekli oldu.

Ali Özer, aşçılık mesleğine Mengen’deki Huzur Restoran’da devam ediyor.

Bu seferki konuğumuz olan Ali Özer bize Osmanlı Güveci ve Osmanlı Usulü Karnıyarığın yapılışlarını anlatıyor.

 

OSMANLI GÜVECİ

1 kg dana kuşbaşı et
1 adet soğan
1,5 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı sıvıyağ (arpa şehriye için)
3 adet sivri biber
3 adet domates kabukları soyulmuş
1 su bardağı arpa şehriye
Yeteri miktarda tuz ve karabiber Sos için:
1.5 su bardağı süt
2 çorba kaşığı un
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
Çeyrek limon
100 gram rendelenmiş kaşar

Tencereye eti ve soğanı ilave edip kısık ateşte et suyunu salıp, suyunu çekene kadar pişirin. Daha sonra sıvıyağı ilave edip, 10 dakika karıştırın, ardından domatesleri, biberleri, tuzu ve karabiberi de attıktan sonra yaklaşık 70 dakika ağır ağır kaynamaya bırakın. Diğer bir tencereye yağı ilave edip kızınca arpa şehriyeyi kavurmaya başlayın. Pembeleşince çok az tuz ve karabiber ilave ettikten sonra, 2 su bardağı kaynar su dökün, suyunu çekene kadar kaynamaya bırakın, suyunu çektikten sonra demlendirin. Hazırlamış olduğunuz eti ve arpa şehriyeyi güzelce harmanladıktan sonra ufak sütlaç güveçlerine boşaltın, beşamel sosunu üzerine yaydıktan sonra rendelenmiş kaşarı da üzerine serpiştirip fırına atın. Üzeri kızanncaya kadar pişirin.
SOSUN HAZIRLANIŞI: Tencereye yağı alın, yağ kızdıktan sonra unu ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun. Daha sonra sütü boşaltıp boza kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Yumurtanın sarısını ayırın, limonu katarak karıştırın. Tencereye hazırladığınız yumurtayı ilave edip, bir cimcik de tuz atın. 10 dakika kaynadıktan sonra beşamel sos kullanıma hazırdır.

OSMANLI USULÜ KARNIYARIK

Malzemeler:

+ 6 adet eşit büyüklükte patlıcan

+ 1 adet tavuğun haşlanmış göğsü

+ 250 gram haşlanmış dil

+ 150 gram kestane mantarı

+ 2 adet baş soğan

+ Yarım demet maydanoz

+ 2 çorba kaşığı tereyağı

+ Tuz, Karabiber

+ Kızartmak için sıvı yağ

Osmanlı Usulü Patlıcan Karnıyarık Tarifi;

Patlıcanları alacalı soyun. Tuzlayın ve acı suyu çıkıncaya kadar bol yağda kızartın. Kağıt havlu üzerinde yağını süzdürün. Ayrı bir yerde haşlanmış tavuk etini didin. Dili ince ince kıyın. Mantarları yıkayıp süzün ve ince kıyın. 1 kaşık tereyağında soteleyin. Tavuk eti ve dil ilave edip, sotelemeye devam edin. Tuz, karabiber ince kıyılmış maydanoz koyun ve iyice karıştırın. Patlıcanları bir tepsiye dizin. Kemer patlıcanların ortasını yarıp harcı yarıklara doldurun. Bostan patlıcanlı yapacaksanız; yine patlıcanı alacalı soyup, patlıcanın üstüne üç yarık yapın, yarıklara doldurun. Soğanları ince ince kıyıp tereyağında yumuşayıncaya kadar soteleyin. Tuzunu ayarlayın. 1 bardak su ile iyice pişirin. Soğanları patlıcanların üzerine taksim edin. Suyunu da tepsiye dökün, 200 dereceye ayarladığınız fırında 15-20 dakika pişmeye bırakın, yemeği sıcak servis yapın.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.