Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Alın Teri – Terzilik (Nevzat Çam) – Video ve Foto Haber

Alın Teri – Terzilik (Nevzat Çam) – Video ve Foto Haber
04.03.2021
1.338
A+
A-

Mengen.Gen.TR internet gazetesi olarak babamız Foto Hüseyin Varlık ile birlikte fikrini geliştirip çalışmalarına başlamış olduğumuz “ALIN TERİ” yayın programımızın ilkini sizlerle paylaşıyoruz.



MENGEN TV’e ABONE OL – TIKLAYIN

RÖPORTAJ VİDEOSU

Videoların Devamı İçin
MENGEN TV’e ABONE OL – TIKLAYIN



Röportaj ve Haber: Varol Varlık – Merve Varlık Turan – Sonat Gökdemir – Berke Ahmet Yaman

Kaybolan Meslekler: [Terzilik(Nevzat ÇAM)]

60 yıldır Mengen’de terzilik yapan Nevzat Çam, mesleğin dününü ve bugününü anlatırken geleceğine dair öngörülerde bulundu.

Teknoloji, bir yandan hayatımızı kolaylaştırırken öte yandan pek çok değerimizi de alıp götürüyor. Bu değerler arasında; terzilik, ayakkabıcılık, marangozluk, kalaycılık, bastonculuk gibi eski zanaatlarımız da yer alıyor. Ne yazık ki birçok zanaatkâr günden güne dükkânlarına kilit vuruyor. Onlardan sonra bu meslekleri devam ettirecek çıraklar da yetişmiyor. Dolayısıyla gelecek nesiller bu değerleri yalnızca anlatılanlar aracılığıyla öğrenecek gibi görünüyor. Yine de biz Mengenliler olarak şanslıyız çünkü şirin ilçemizde kaybolmaya yüz tutmuş bu meslekleri hâlâ devam ettiren birkaç çınar bulunuyor. Foto Varlık ve Mengen.gen.tr ailesi olarak Mengen’de mesleklerini devam ettiren zanaatkârlarımızdan biri olan Terzi Nevzat Amca ile sohbet ettik. Çok uzun yıllardır memleketimizde terzilik yapan Nevzat Amca anlattı, bizler de dinledik.

“Makinenin başına geçtikten sonra mesleği sevdim.”

Kasım 1946 Mengen Beşler Mahallesi doğumlu olan terzi Nevzat Çam, ilkokulu bitirdiğinden beri terzilik yaptığını söyledi. Mesleğe babasının yönlendirmesiyle başladığını belirten Çam, aslında marangoz olmak istediğini ifade etti. Tecrübeli terzi, çalışırken sinirlendiği bazı anlarda bu mesleği seçtirdiği için babasına sitem ettiğini belirtti. Nevzat Çam “Eskiden babanın sözünün üstüne söz söylenmediği için mecburen, ilk ustam olan Terzi Rafet’in yanında çırak olarak mesleğe adım attım.” dedi. Bir yüksük ve bir bez ile iğne geçirmeyi öğrenerek başladığı terziliğe zamanla alıştığını ifade eden deneyimli terzi, makinenin başına geçtikten sonra bu mesleği sevdiğini söyledi. Nevzat Çam “Eskiden ustalar yarın bir gün kendilerine rakip olacak diye çıraklarına biçkiyi göstermezdi ama ustam Terzi Rafet bana her şeyi öğretti.” ifadelerini kullandı.

“Âşık Veysel’in öldüğü gün ilk dükkânımı açtım.”

Deneyimli terzi, askerden dönünce birkaç yıl daha çalıştıktan sonra eski Dostlar Kahvesi’nin oraya ilk dükkânını açtığını belirtti. 1973 yılında Âşık Veysel’in öldüğü gün açtığı dükkânında, Mengen’in nüfusuna göre iyi işi olduğunu söyledi. 74 yaşındaki terzi “ 8 yıl boyunca açık kalan dükkânımın bulunduğu binanın yanması sonucu mecburen yeni bir yere taşındım.” ifadelerini kullandı. İlk dükkânın içindeki malzemelerinin neredeyse tamamını kaybettiğini söyleyen Nevzat Çam, ikinci dükkânını belediye binasına açtığını belirtti. İlerleyen yıllarda Sıhhiye Ekrem’in evinin altına taşındığını ifade eden tecrübeli terzi, burada çeşitli geçimsizlikler nedeniyle uzun süreli kalmadığını söyledi. Terzi Nevzat Çam “Buradan sonra da Mahir Pastanesi’nin karşısındaki dükkânıma taşındım ve orada tam 21 buçuk sene kaldım.” dedi. Çam, son olarak Gökçesu Caddesi’nde aktif olarak çalıştığı dükkânına taşındığını ifade etti.

“Gelecekte Mengen’de pantolon paçası yaptıracak terzi kalmayacak”

Geçmişe özlem duyduğunu belirten tecrübeli terzi “eskiden Mengen’de 17-18 tane terzi vardı ve o günlerdeki işçilik artık yok” dedi. Çam, önceden elde işlenen, önüne frengi örgüsü geçirilen ceketlerin yerini makineden çıkan hazır ürünlerin aldığını ifade etti. Şimdiki makine işçiliğinin baştan savma olduğunu belirten Nevzat Çam, eskiden gece yarılarına kadar dükkânlarda çalışıldığını söyledi. Deneyimli terzi “Önceden benim de çıraklarım vardı fakat onların çoğu terziliğe devam etmedi.” ifadelerini kullandı. Artık terzilik mesleğinin giderek azaldığını söyleyen Çam, gelecekte Mengen’de pantolon paçası yaptıracak, fermuar değiştirecek terzi dükkânlarının kalmayacağını öngördü. Terzilik ile konfeksiyonculuk arasındaki farka dikkat çeken 75 yaşındaki terzi, konfeksiyonculukta seri üretimin olduğunu ancak bunun terziliğin aksine zanaat olmadığını söyledi. Artık her şeyin hazır olduğunu ifade eden Çam, insanların yerini makinelerin aldığını fakat makinelerin el işinin yerini tutmadığını belirtti.

“128 yıllık bir makinem var, yenilerden sağlam.”

Kendisinin çok yoksulluk çektiğini söyleyen Nevzat Çam, eskiden bir günde 10 tane pantolon yaptığını ifade etti. Tecrübeli terzi “Yöresel kıyafetlerden ceketlere, ceketlerden elbiselere kadar her türlü kıyafeti diktim ve hala da dikebilirim.” dedi. Çam, yelek dikmenin çok çetrefilli bir iş olduğunu ve pek çok terzi gibi kendisinin de yelek dikmeyi sevmediğini söyledi. Terzi Nevzat Çam “128 yıllık bir makinem var, yenilerden daha kaliteli ve sağlam” dedi. Deneyimli terzi, meslek hayatı boyunca en unutamadığı anlarının iş anında ütü yaparken yaktığı kıyafetler olduğunu ifade etti. Aslında terzinin işinin ütü yapmak olmadığını söyleyen Nevzat Çam, eski ütülerle yeniler arasında pratiklik anlamında çok fark olduğunu söyledi. Çam, “eski ütüleri çalıştırabilmek için sürekli kömür atmak gerekirdi, bu yüzden çok zahmetliydi” dedi

 “Terzilik vücudu yormaz, yalnızca gözler yorulur.”

Çam “Çalışmak haricinde eşimle televizyon izliyoruz, onun haricinde koyu bir Beşiktaş taraftarı olduğum için maçları takip ediyorum.” ifadelerini kullandı. Tecrübeli terzi, evde çalışmadan sürekli vakit geçiremeyeceğini düşündüğü için birkaç sene daha terziliğe devam etmek istediğini söyledi. Nevzat Çam, terziliğin vücut yormadığını, yalnızca gözlerin yorulduğunu ifade etti.

“Bu meslekte hâlâ ekmek var.”

Nevzat Çam, pandemi başladığında 75 gün boyunca dükkânının kapalı olduğunu, makinesini eve götürdüğünü ve evde iş yapmaya çalıştığını söyledi. Tecrübeli terzi bu süreçte, eskisi gibi ceketler diktiğini ifade etti. Çam son olarak, genç terzilere işlerine sarılmalarını, çalışmaktan vazgeçmemelerini ve bu işte hâlâ ekmek olduğunu belirterek sözlerini noktaladı.



YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.