Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Gerçek BİR KIŞ KLASİĞİ “Kestane” – Kısık Ateş

Gerçek BİR KIŞ KLASİĞİ “Kestane” – Kısık Ateş
19.11.2020
780
A+
A-

Hangi yaşta olursanız olun, soba üstünde yapılan kestanenin lezzetine olan özleminiz hiç dinmeyecek ve bu ritüel sizi hep çocukluk anılarınıza götürecek!

Kestane, kayıngiller familyasından Castanea cinsini oluşturan ağaçlarına ve bu ağaçların yenilebilen tohumlarına verilen addır.

Kestane, kayıngiller familyasından Castanea cinsini oluşturan ağaçlarına ve bu ağaçların yenilebilen tohumlarına verilen addır.

Kestane Ağacı Nerelerde Yetişir?

Bu ağaç türü ılıman ve sıcak iklim koşullarını sever. Kestane ağacı yetiştiriciliği, güneşi ve nemi fazla olan yerlerde daha sağlıklı yapılmaktadır. Ülkemizde kestane ağacı nerede yetişir diye soracak olursanız; genellikle bu bölgeler Marmara kıyıları, Ege kıyıları ve Doğu Karadeniz bölgesindedir. Şu an var olan kestane ağaçlarının geneli, bu bölgelerde diğer orman ağaçları ile karışık biçimde bulunmaktadır.

1000-1200 m yüksekliği olan yerlerde yaşayabilen kestane ağaçları, kireç miktarının fazla olduğu bölgeleri sevmezler. Fazla topraklı ve toprağın gevşek olduğu bölgelerde yetişmeyi tercih ederler. Kestane ağaçları açısından en uygun yükseklik yaklaşık 400 m olmakla beraber soğuk havayı çok seven kestane ağaçları oldukça da gösterişlidirler.

Kestane geçmiş tarihlerde Çin, Japonya, Kore ve Akdeniz iklimlerinde oldukça popüler bir besin kaynağı iken, günümüzde üretiminin önemli kısmı da Çin’de gerçekleştirilmektedir.

Adeta bir kış klasiği olan bu atıştırmalık, Türkiye’de Karadeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilmektedir.

Türkiye’de ise, en çok Aydın ilinde yetiştirilmektedir. Ege bölgesi toplam üretimde yaklaşık %70 payla ilk sıradır.

Kestanenin Besin Değeri Nedir?

Kestane B1, B2, C vitaminleri açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda çok farklı yağlar ile kalsiyum, protein, potasyum, fosfor, magnezyum gibi mineralleri içermektedir. Düşük yağ ve yüksek nişasta değerleri ile fındık, ceviz türevlerinden daha farklıdır. Tatlı bir dokusu olan kestanenin tadı da yumuşacık ve hafiftir.

Besleyici bir ürün olmasının yanında şifalı özellikleri de bulunmaktadır.

Araştırmalara göre ortalama 100 g kestanede;

Besin Değeri
*100 g’da
Kalori:
131 kcal
Kolesterol:
0 mg
Sodyum:
27 mg
Potasyum:
715 mg
Karbonhidrat:
28 mg
Protein:
2 g
Yağ:
1,4 g
A Vitamini:
17IU
C Vitamini:
37,4 mg
Kalsiyum:
46 mg
Demir:
1,7 mg
Magnezyum:
54 mg

Eminiz ki çoğu insan için kestane çocukluktur, geçmiştir, anılardır… Eskiden kış ayları gelince odun sobalarının üzerinde közlenen kestaneler, günümüzde farklı pişirme yöntemleriyle hala damakları tatlandırmaya devam etmektedir.

Kestane kokusunu tanımayan, bilmeyen, sevmeyen yoktur herhalde… Kendine özgü o mis kokusuyla iştahınızı kabartmaya yeten, kendine çeken bir özelliği vardır.

Şundan eminiz ki sokakta yürürken, kendine çeken o eşsiz kokusunu duyup da satın alma kararı ile tezgaha yönelenlerden biri de sizsinizdir 😊

Pekiiii çiğ kestaneyi satın aldınız; nasıl pişireceksiniz, neyle pişireceksiniz hiç fikri olan var mı? Yok valla diyenleri de duyduk, ee herhalde biliyoruz diyenleri de…

Biliyoruz diyenlere lafımız yok ama klasik pişirme teknikleri dışında aynı lezzeti farklı tekniklerle de yakalayabileceğinizi biliyor muydunuz?

Bilmiyoruz diyenler için de şimdi yazdıklarımızı dikkatle okumak sizi bir kestane ustası yapacak ve bulunduğunuz her ortamda farklılık yaratabileceksiniz.

Ne demişler Kestane Kebap Yemesi Sevap! 😊

İşte biz de tam bu yüzden buradayız… 😉

En Kolay Kestane Pişirme Teknikleri Nelerdir ve Kestane Pişirirken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Kestane pişirmenin en önemli püf noktası kestanenin üzerine çizik atmaktır. Bu çizik ne kadar derin olursa kestanenin içi de o oranda güzel pişecektir. Kestanenin geniş yüzeyine çizik atılması halinde daha kolay bir şekilde soyulacaktır.

Kestane Fırında Nasıl Pişirilir?

Fırında kestane pişirmek için güzelce yıkadığınız kestanelerin üzerine çizik atınız. Fırın tepsisine dizerek yaklaşık 20 dakika boyunca kestanelerinizi pişiriniz. Fırında kestane pişirme işlemi için fırın sıcaklığı 170 ile 205 derece arasında olmalıdır.

Tavada Kestane Nasıl Pişirilir?

Tavada kestane pişirmek için öncelikle güzelce yıkadığınız kestanelerinize çizik atmalısınız. Çizdiğiniz kestanelerinizi iki saat boyunca suda bekleterek yumuşamalarını sağlamalısınız. Eğer suda bekletmeye vaktiniz yoksa 1 kilo kestane için 1 çay bardağı suyu tavaya koyarak kestanelerinizi bu şekilde pişirmenizde fayda bulunmaktadır. Kestaneleriniz hem şeklini kaybetmeyecek hem de yumuşacık olacaktır. Suda beklettiğiniz kestanelerinizi tavaya dizerek közleyebilirsiniz.

Fırın Torbasında Kestane Nasıl Pişirilir?

Fırın torbasında kestane pişirmek için yıkanan kestaneler geniş yerinden enlemesine çizilir. 10-15 dakika kadar suda bekletilmelerinin ardından fırın torbasına dizilir. Fırın torbası birkaç yerden delindikten sonra 200 derece fırında 30-35 dakika kadar pişirilir.

Tencerede Kestane Nasıl Pişirilir?

Tencerede suyla kestane pişirilebileceği gibi közleme de yapılabilir. Ayrıca düdüklü tencere kullanılarak kestane pişirilebilir. Düdüklü tencere içerisine koyulacak olan su ve buhar sepetinin içerisine yerleştirilen kestaneler düdüğün ötmesinden sonra en kısık ateşte 10 dakika boyunca pişirilir. 10 dakikanın tamamlanmasının ardından ocağın altı kapatılarak düdüklünün kapağı açılıp kestaneler afiyetle yenebilir.

Mikrodalgada Kestane Nasıl Pişirilir?

Kestane pişirme yollarından birisi de mikrodalga fırında kestane pişirmektir. Yıkadığımız kestaneleri geniş yerinden çiziyoruz. Ilık su içerisinde 45 dakika kadar beklettikten sonra mikrodalganın direkt tabağına kestaneleri yerleştirebilirsiniz. Suda bekleme süresini uzatırsanız kestaneleriniz daha yumuşak olacaktır.

Mikrodalga fırının ayarlarına göre kestane pişirme seçeneğini seçerek 5 dakika ile 8 dakika arasında kestanelerin büyüklüğüne göre pişirme sağlayabilirsiniz.

Kabuklarını yakmak istiyorsanız, pişen kestanelerinizi az da olsa tavada çevirirseniz, ideal bir kestane elde etmiş olacaksınız.

Közde/Ateşte Kestane Nasıl Pişirilir?

En bilinen yöntem olarak, közde veya ateşte kolaylıkla kestane pişirebilirsiniz. Bu yöntemle kestane pişirmek için öncelikle güzelce yıkadığınız kestanelerinizi çizmeniz gerekmektedir. Suda bekletilen kestaneleri ateşin içerisine atarak pişirebilirsiniz. Ateşte ya da közde kestane pişirmenin püf noktası yüksek ateşte ve kısa sürede pişmesidir. Bu şekilde hazırlayacağınız kestaneleriniz oldukça lezzetli olacaktır.

Kestane Dondurulur Mu? Dondurulmuş Kestane Pişirilir Mi?

Mevsiminde kestaneleri derin dondurucuda saklayarak dilediğiniz zaman pişirmek mümkündür. Derin dondurucuda kestaneleri saklamadan önce mutlaka yıkamalı ve üzerlerini çizmelisiniz. Bu şekilde sakladığınız kestaneleri dilediğiniz yöntemle rahatlıkla pişirebilirsiniz.

Buharda Kestane Nasıl Pişirilir?

Buharda pişirilen kestaneler hem sağlıklı hem de yumuşacık olacaktır. Buharda pişirme yönteminde buhar sepeti kullanılmaktadır. Temizleyip çizdiğiniz kestanelerinizi buhar sepetine koyarak bir tencere içerisinde ya da düdüklü tencerede rahatlıkla pişirebilirsiniz. Tencerede pişirme işlemleri daha uzun sürerken düdüklü tencerede kestaneler su kaynadıktan sonra 10 dakika içerisinde pişmektedir.

Tost Makinesinde Kestane Nasıl Pişirilir?

Yıkayıp çizdiğiniz kestanelerinizi bir süre suda bekletmenizin ardından tost makinesine dizerek hızlı bir şekilde pişmelerini sağlayabilirsiniz. Ters yüz ederek pişirme işleminizi eşit şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Tost makinesinin üzerine serpiştireceğiniz bir miktar su kestanelerinizin daha yumuşak olmasına yardımcı olacaktır.

Siz bu pişirme tekniklerini uygularken, bizim sizlere naçizane bir tavsiyemiz daha olacak. 😊

Kış aylarında yol üzerinde kestane satan amca ve teyzeleri es geçmeyerek, köz kokusunu içinde barındıran sıcak sıcak kestanelerin ve bu kestane ustalarının el lezzetinin tadına varmanız…

Kestanenin her türlüsünü anlatmışken bir de Bursa’nın en meşhur tatlısı kestane şekerine de değinmeden geçmeyelim…

Kestane şekeri, kestane ve şekerli şerbet karışımı bir tatlıdır. Bursa ili sınırları içindeki Uludağ’da yetişen kestanelerden yapılmaktadır. Kestane şekeri yapımını genel tarif edecek olursak; haşlanmış kestane soyulduktan sonra tülbentlere bağlanarak kaynayan şerbet içine batırılarak yapılmaktadır.

Tamamen doğal, katkısız ve el yapımı ‘’kestane şekeri’’ tarifini denemeye ve sevdiklerinize sunmaya ne dersiniz?

Kestane Şekeri Tarifi

6-8 kişilik/150 dakika

Malzemeler:

1 kg iri boy kestane

400 g toz şeker

10 g vanilya

800 ml su

3-4 damla limon suyu

Hazırlanışı:

Kestanelerin kabuklarını çok derin olmayacak şekilde bir kaç yerinden simetrik olarak çizin ardından yıkayın. Kaynayan suda ortalama 15 dakika haşlayın. Daha sonra soğuk sudan geçirip bıçak yardımıyla kabuklarını dikkatlice soyun.

Bir tencerede toz şeker, vanilya ve suyu kaynatın. İçerisine 3-4 damla limon suyu ilave edin.

Kestaneleri bu şurubun içerisine atın ve kısık ateşte yaklaşık 2 saat kaynatın.

Kıvam aldıktan sonra ocaktan alın, tencerenin kapağı kapalı şekilde oda sıcaklığında soğutun. Daha sonra en az 8 saat buzdolabında kendi şurubunda dinlenmesini ve şurubunu içine çekmesini sağlayın.

Servis ederken ister şurubunu süzerek, isterseniz de şuruplu olarak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun…

Kaynak: Kısık Ateş

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.