Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

KARTAL BİR USTA BİN USTA

23.11.2015
917
A+
A-

             “Ustalara her zamankinden fazla ihtiyaç var. Onların doğanın kaynaklarına duydukları nezakete, yaptıkları işe duydukları saygıya, yaşama kattıkları estetiğe…



 

 

Her şeyin bu kadar hızlandığı, geçici hale geldiği ve aynılaştığı dünyamızda hala eli ve gönlüyle iş yapan insanlar tesellimiz oluyor” şeklinde başlıyor Atlas dergisinin bu ayki sayısının “Bir usta bin usta” projesi hakkındaki eki.
Değişim, tüm bilgi varlığının çağa uygun ve faydalı olarak algılanıp icra edilebilmesinin olmazsa olmazıdır. Bununla beraber geleneğin zamanın şartları içerisinde korunması, onun değerinin desteklenmesi de her şeyden önce dünyanın çeşitliliğini kaybetmemesi için şarttır. Varoluş ile ilgilidir. Yani değişim ve muhafazada denge… Bunun aksi hem değişim konusunun hem de muhafazanın sadece lafta kalmasına sebep oluyor.

Anadolu Sigorta, 2010 yılından bu yana “Bir usta bin usta” projesi ile kaybolmaya yüz tutan kadim meslek dallarında ustaların yetişmesi için kursların düzenlenmesine, Anadolu‘nun toprağında kültür ağaçları yetiştirmeye katkı sunmaya çalışıyor. Her yıl Kültür Bakanlığı’nın teknik desteği ile belirlenen farklı illerdeki geleneksel meslek dallarımızın yaygınlaşması için usta yetiştirmek amacıyla kurslar düzenliyor. Ustalar birikimlerini geleceğin ustalarına aktarıyor.

Anadolu tüm doğal kültürel zenginliği ile ziyaret edenlerin hayretini uyandırıyor. Aslında bu hayreti öncelikle hiç kaybetmemesi gereken biz Anadolu halkıyız. Bin yılların kültür birikimi, bu toprakların coğrafi ve sosyal şartları bu ülkeyi çok zenginleştiriyor. Ülkemizde yaşadığımız sorunları aşmayı kolaylaştıracak hatta mümkün kılacak da, gün geldiğinde, yaklaşımlarımızda Anadolu’nun her alandaki zenginliği hakkındaki algı ve hayreti güçlendirmek olacaktır.

Proje bağlamında 30 ilde 581 kişiye eğitim verildi. Kursiyer yaş aralığı, 15-55’ti. Öğrenci, öğretmen, ressam, araştırmacı, memur, ev hanımı, emekliler bu kurslara katıldı.

Proje önümüzdeki 5 yıl boyunca devam edecek. Toplam 1000 ustanın yetiştirilmesine, şehirlerimizde renklerin devamına yardımcı olacak.

Bir ile gittiğimizde “Buranın neyi meşhur?” sorusu sorulur ya, bu sorunun sorulmasının yeni nesiller tarafında da devamını sağlayacak bu değerli proje ile Anadolu Sigorta iyi bir iş yapıyor. Bu gibi projelerin örnekliğinin artmasını, kurumlarımızın bu gibi projeleri gerçekleştirmeleri ve desteklemelerini ummalı ve beklemeliyiz. Projede kursları gerçekleşen mesleklerden bazıları şu şekildeydi: Sedef Kakma (Ankara) , Kargı Bezi Dokumacılığı (Çorum), Lületaşı İşlemeciliği (Eskişehir), Taş İşlemeciliği (Mardin), Gördes Dokumacılığı (Manisa), Heybe ve Kilim Dokuma (Kars), Kutnu Dokumacılığı (Gaziantep) Cam üfleme (Muğla), Yazma Baskı (Tokat), Ahşap Oymacılığı (Kahramanmaraş), Çömlek Yapımı (Nevşehir)…

www.birustabinusta.com.tr



20151123_065804 20151123_065839 20151123_065920 20151123_070030 20151123_070114

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.