Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

33. MENGEN FESTİVALİ VE BİLİMSEL BİR MAKALE (TANJU TATLI)

28.07.2018
1.522
A+
A-

33.Mengen Uluslararası Aşçılık Festivali ve Akademisyen Özkan Erdem’in Mengen Festivali ile ilgili Bilimsel Makalesi

Mengen Uluslararası Aşçılık ve Turizm Festivali bu yıl Ağustos ayının ilk haftasonu gerçekleştirilecek. Festival kapsamında TİKA ve Taşpakon’un birlikteliği ve Mengen Belediyesi’nin ev sahipliğinde Uluslar arası Aşçılık Kupası Mengen 2018 yarışması düzenlenecek, farklı ülkelerden aşçılar ülkelerini temsil edecekler. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Taşpakon’a bağlı federasyon ve dernekler 7 bölge 70 kent teması ile her kentin yerel tatlarını şehir stantlarında festivale katılanlara sunacak. Büyük tencerede rekor denemesi ile pişen keşli peynirli tavuklu erişte ikram edilecek. Sevilen sanatçılarımızdan Atiye, Mithat Körler, Alp Aslan ve Mehmet Şafak ve yerel sanatçılar ile Mengen’de eğlenceli iki konser gerçekleşecek.

 

Festival, Mengen’de eğlence, bir araya gelme, üretme, paylaşma ve de sosyal kültürün yeniden inşasına vesile olacaktır diye düşünmekteyiz.

 

Mengen Festivali ile ilgili Journal of Tourism and Gastronomy dergisinde yayımlanan Festivallerin Bölge Turizmine Katkıları : Uluslar arası Mengen Aşçılık ve Turizm Festivali Örneği başlıklı bilimsel makale festival, turizm, yerel ürün ve kalkınma konuları hakkında önemli veriler sunmakta. Nitel araştırma yöntemi ile katılımcı paydaşlar ile yapılan değerlendirmelerin analizinden oluşmakta. Bu çalışmaya ben de soruları cevaplayarak katılmıştım. Festivalimizin değerlendirilmesi ile ilgili olarak bu yazıda sadece bir unsurun altını çizip makalenin linkini paylaşacağım. Ancak önce makalede festival kavramı hakkındaki literatür taramasının zenginliğinin altını çizmek istiyorum. Makaledeki festival kavramı ile ilgili olarak alıntıların bir kısmına burada yer veriyorum: “Festival kavramı; yerel bir topluluk tarafından tarihi önceden belirlenmiş, yörenin simgesi haline gelerek gelenekselleşmiş ve sürekliliği sağlanarak toplumun ortak belleğinde yer almış etkinlikler olarak tanımlanmaktadır (Küçük, 2013: 347). Festivallerde bir yere özgü bilgi birikimi yine ve yeniden üretilmekte ve bir yeri diğerinden farklı kılan tarih, kültürel miras ve sosyal yapılar devam ettirilmektedir (Kömürcü, 2013: 28). Goldblatt (1997) festivalleri; “bireysel veya toplumsal bir kimliğin parçası olmakla beraber toplum, kültürel çevre ve bireyler arasında bağları güçlendirme süreci” olarak tanımlarken, Chacko ve Schaffer, (1993) ise festivalleri; “toplumun sosyal normlarının ve değerlerinin bir ifadesi olan etkinliklerdir” şeklide ifade etmiştir. Bilgili, Yağmur ve Yazarkan, (2012) ise festivalleri; “insanlar ve toplumlar arasında ekonomik, sanatsal, kültürel ve sosyal açıdan bir yakınlaşma ve tanıtım sağlamak amacıyla düzenlenen etkinlikler” olarak tanımlamaktadır. “

 

Araştırmada Festivalin yöre halkının gözünde ne anlama geldiği ortaya konulmaya çalışılıyor. Mengen Festivali ile ilgili herkes için makalenin okunması faydalı olacaktır. Benim ilgimi en çok çeken noktanın da yerel ürünler konusunun hem Festival kavramı hem de Festivalin nasıl geliştirileceği konusunda arastırmaya katılanlar tarafından yeteri kadar vurgulanmış olmaması sonucudur. Kanımca yerel ürünlerin tanıtımı konusunda Mengen açısından yapılması gerekenler söz konusu ve bu konu sadece Festival açısından değil, yerelde yaşamın zenginleştirilmesi, sürdürülebilirlik, kültürün icrası ve de doğal olarak yerel kalkınma ile de ilgili. Diğer önemli veriler ve değerlendirme oranları hakkında aşağıdaki linkten makaleye ulaşılabilir.

 

http://jotags.org/2018/vol6_issue1_article14.pdf

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.