Aşçılık Kampı ve Bir Kitap
Mengen’de 25 Nisan’da başlayarak bir hafta süren 1. aşçılık kampı hakkında yazmak için geç kalmanın söz konusu olmadığını o hafta anladık. Çünkü Festivalimizden sonra her yıl yenilenebilecek, Mengen’i tüm yıl etkileyebilecek bir etkinliğin başlangıcı yapıldı.
Etkinliği düzenleyen ASOMDER (Aşçılık Okulu Mezunlar Derneği) bu çok kapsamlı aşçılık kampını başarılı bir organizasyon ile mezunlar arasındaki özverili dayanışma ile gerçekleştirdi. Onlara destek veren Belediye, Kaymakamlık, Mengen Aşçılık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Bolu İzzet Baysal Üniversitesi de üzerlerine düşeni hevesle gerçekleştirdiler.
Bir hafta boyunca 35 üniversiteden öğrenciler bir arada oldu. Çalıştaylar, atölyeler, yemek sunumları, seminerler gerçekleştirildi. Farklı temalarla düzenlenen çalıştaylar için ihtiyaç olan malzemelerin sağlanmasında önemli sponsor şirketler destek oldular. Bütün bu organizasyonları Aşçılık Lisemizin mezunlarından oluşan Türkiye’nin değerli aşçıları gönülden yaptılar. Aşçılık ile ilgili 46 bölümden öğrenciler mesleğin tarihi merkezinde yoğun bir eğitim alarak mesleki gelişimlerine katkı sağlamanın mutluluğunu yaşadılar.
Aşçılık kampı ile Mengen’in geleneksel aşçılık eğitim merkezi olma gerçeğinin modern zamanlardaki tatbiki açısından önemli bir alan kazandı. Türkiye’nin her yerinden gelen öğrenciler Mengen’de Türkiye’nin ve dünyanın farklı yerlerinde görev alan aşçılardan eğitimler aldı. Türkiye’nin aşçı eğitim merkezi iddiası değerli bir proje ile tahkim edilmeye çalışıldı. Başlattığımız Unesco somut olmayan kültürel miras adaylığı dosyasına katabileceğimiz bir çalışma oldu. Mengen Aşçılık Lisesi mezunları mesleklerine büyük katkı sundular.
Meslek eğitiminin okullar aracılığıyla verilmeye çalışıldığı günümüzde geleneksel olarak mesleki değere sahip yörelerde eğitim dokusunun zenginleşmesi gerekiyor. Okullulaşmanın yanında bu gibi etkinlikler düzenlenerek tüm Türkiye’den hatta dünyanın farklı yerlerinden gelecek öğrencilere, kursiyerlere bu eğitim sağlanarak, Mengen geleneksel aşçılık eğitim merkezi kimliğini güçlendirebilmeli, çağa uygun olarak reel hale getirebilmeli. Bu yolculukta atılan en güçlü adımlardan biri Asomder tarafından bu kamp ile atıldı.
Bu kamp Mengen için çok önemli bir noktaya gelebilir. ASOMDER’ e çok teşekkür ederiz. Başarılarının devamını dileriz.
Ve Bir Kitap: Geçtiğimiz yazıyı son dönemde kaleme alınmış bir gastronomi ve gezi kitabı olan ‘Gastronomi Yolu’ üzerine inşa etmiştik. Şimdi en eski Türk yemekleri kitaplarından biriyle devam edelim. Osmanlı mutfağı hakkında yabancı dilde yazılan ilk kitap. 1864 tarihli kitabın yazarı Türabi Efendi ve eser “A Manual of Turkish Cookery” ismini taşıyor. Önsözdeki bilgiye göre, kitabın içindeki tariflerin çoğu 1844’te basılan ilk Türk yemek kitabı olarak bilinen Mehmet Kamil’in hazırladığı Melceü’t Tabbain (Aşçıların Sığınağı) adlı eserden alınmış. Yayımlanan ilk yemek kitaplarından biri olan A manual of Turkish Cookery’nin Türkçe olarak yayımlanmış olması önemli. Altay İlhan Aktürk tarafından Türkçe’ye çevrilen kitap Osmanlı Mutfağı başlığı altında 248 yemek tarifinden oluşuyor.