Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Korona Aşısı İçin Puan Şartı

Korona Aşısı İçin Puan Şartı
24.10.2020
405
A+
A-

Corona virüsü pandemisi sürecinde grip aşısı uygulamasında puanlama sistemine geçildi. Charlson Risk Skoru’na göre hesaplanan puanlamada, 5 ve üzeri puan alanlar grip aşısı olabilecek.

Covid-19 salgını nedeniyle talebin arttığı grip aşısı Türkiye’ye geldi ancak aşının kimlere yapılacağı tartışma konusu. Vatandaşın aşıda öncelik almak için isim yazdırdığı eczaneler, ‘Charlson Risk Skoru’na göre grip aşısı yaptırılacağını belirterek vatandaşı aile hekimlerine yönlendirdi.

CHARLSON RİSK SKORU NEDİR?

Koronavirüs salgını sebebiyle grip aşısına talep arttı. Koronavirüs döneminde grip aşısı yapılmalı mı yapılmamalı sorusu çok fazla akıllara geldi. Sağlık Bakanlığı ise bu durumu bir tablo ile açıkladı. Tabloda yer alan Charlson Risk Skoru ise çok merak edildi. Peki, nedir Charlson Risk Skoru? Bu puanlama aşılama için değil hastalık için getirildiğinden kimlerin yüksek riskli olduğu ile ilgili birçok tartışmaya yol açacağı belirtiliyor. Bu endekste hamileler, aşırı kilolular ve iki yaş altındaki çocukların durumu da dezavantaj taşıyor. Charlson Risk Skoru, hangi etmenin ne kadar skora denk geldiğini önceden belirtmediği için ve hamileleri ve çocukları kapsamayan bir endekstir. Ayrıca, aşırı kilolu, obez olanlar ve huzurevlerinde yaşamlarını sürdüren yaşlılar da yine Charlson Risk Skoru’na dahil değil. Yani, Charlson Risk Skoru, bu kişileri veri kabul etmiyor.

GRİP AŞISI UYGULAMASINDA PUANLAMA SİSTEMİ NASIL YAPILIYOR?

Sağlık Bakanlığı’nın e-Nabız sisteminde uyguladığı kriterlerde, puanı 5 ve üzeri olan kişiler grip aşısı için ‘uygun’ sayılıyor.

CHARLSON RİSK SKORU HESAPLAMA

0: Risk Yok

1-2 puan: Hafif Risk

3-4 puan: Orta Risk

5 ve üzeri: Yüksek Risk

‘Charlson Risk Skoru’na göre hastalıkların puan karşılıkları ise şöyle:

1 puan

Koroner arter hastalığı

Konjestif kalp yetmezliği

Kronik pulmoner hastalık

Peptik ülser hastalığı

Periferik damar hastalığı

Serebrovasküler hastalık

Diabetes mellitus

Karaciğer hastalığı (hafif derecede)

Konnektif doku hastalığı

Demans

2 puan

Diabetes mellitus (uç organ hasarının eşlik ettiği)

Renal hastalık (orta veya ağır derecede)

Hemipleji

Nonmetastatik solid tümör

Lösemi

Lenfoma

Multipl myeloma

3 puan

Karaciğer hastalığı (orta veya ağır derecede)

6 puan

Metastatik solid tümör,

AIDS

Charlson İndeksine Göre Komorbidite Derecesi

Komorbidite derecesi

Bu puanlama sistemine göre 5 ve üzeri puanı alanlar Aile Sağlığı Merkezleri’nde grip aşısı olabilecek.

Alıntı: Sanalbasin.com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.