Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Manavgat Aşçılar Derneği “Glutensiz Yaşam” Paneli Düzenledi

25.04.2013
635
A+
A-

BUManavgat Aşçılar Derneği, Çölyak hastalığına neden olan Gluten hakkında yazar Hayriye Vural bölge otellerinde çalışan mutfak servis bölümü personeli için eğitim amaçlı Panel düzenledi.

Manavgat Aşçılar Derneğinin plan ve program çerçevesinde hazırlamış olduğu eğitim amaçlı Panel, Asteria Side Otelde gerçekleşti. Panel’e mutfak çalışanları, servis elemanları dışında da katılım olduğu gözlendi. Panel öncesi küçük bir kokteyl ve pasta büfesi eşliğinde sohbet eden katılımcıların ilgi ve alakası gözden kaçmadı.

Panel’in konuşmacısı Hayriye Vural 1964 yılında Alanya’da doğdu. Evli ve oğlu bir torunu vardır. 1985 yılında Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi bölümünden mezun oldu.
Hayatına giren birtakım gıda alerjilerinin sebebini araştırırken öncelikle Transformal nefesle tanıştı. Sonra hayatına Usui Reiki girdi. Bu süreçte glutensiz beslenenler ve çölyak hastaları için “Gluyensiz Tarifler, Çölyaklının Mutfak Rehberi” kitabını yayınladı. Tüm hastalıkları zihnimizde yarattığımızın bilincinde olarak, halen metafizik, dinler, parapsikoloji ve ezoterizik öğretiler konularında araştırma ve incelemeler yapıyor. Reikiyi yaşamına aldığından bu yana, yaşadığı mucizeleri gördükçe hayatının anlamı değişti. 2011 şubat ayından itibaren Reiki Master olarak eğitimler vermeye başladı. IARP-İnternational Association of Reiki Professionals ve Ankara Çölyak Derneği üyesidir.
Vural, ÇÖLYAK hastalığını tanımlamak Glutenin ne olduğunu bilmek ile başladığın belirtti ve şöyle devam etti;

“Gluten nedir?
Gluten arpa, buğday, çavdar ve yulafta bulunan bir bitki proteinidir. Glutenin çok az besin değeri bulunur, aslında bu proteinin asıl işlevi, unun bağlanmasını sağlayarak ekmeğin pişmesine olanak tanıyan bir yapıştırıcı araç olmasıdır.
Günlük beslenmemizden glutenin çıkartılması bir hastalığa bağlı zorunlu nedenlerle olabileceği gibi bir beslenme tercihi de olabilir. Çölyak hastaları gluten içeren gıdalardan ömür boyu uzak durmalıdır.
Glutensiz ve kazeinsiz gıdalarla beslenen otizm hastaları da bu diyetten faydasağlamaktadır. Gluten duyarlılığı dünya çapında rastlanan en sık alerjenlerden biridir.

Çölyak hastalığı nedir?
Gluten çölyak hastaları için gerçekten zehir midir?
Çölyak hastalığı, buğday, arpa ve çavdarda bulunan gluten adlı proteine karşı ince bağırsakta oluşan duyarlılıktır. Glutensiz diyet ile düzelen fakat gluten alındığında tekrar aynı etkilerin görüldüğü günümüzün en yaygın kronik hastalıklarındandır. Çölyak hastalığında, bağırsaklarda sindirilmiş gıdaların emilimini sağlayan, villüs denilen yapıların düzleşmesi ve bozulması sonucu besinler yetersiz emilir.
Kalıtsal bir hastalık olduğundan, çölyak hastalarının birinci derece akrabalarında ileride bu hastalığın çıkma olasılığı yüksektir. Hastalığın ‘ishal, gaz, kabızlık, kusma, karın şişliği, tekrarlayan düşükler, ağız ülseri, çocuklarda kısa boy, diş minesi kayıpları’ gibi tipik belirtileri olabilir. Ya da hiç belirti vermeyebilir.
Gerçekten gluten, çölyak hastaları için bir zehir gibidir, diyetlerinden bu maddeyi çıkarmalıdırlar.

Çölyak Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
-EMA (Anti-Endomysial Antikor),
-AGA (Anti-Gliadin Antikor),
-ARA (Anti-Retuculin Antikor),
-AtTG (Anti-Doku Transglutaminaz Antikor) buamaçla kullanılan antikorlardandır. Eğer klinik bulgular ve bu testlerin sonuçları çölyak hastalığını düşündürüyorsa, kesin tanı için incebağırsaklardan biyopsi alınarak villuslardaki hasar incelenir.

Çölyak Hastalığının Tedavisi
-Hastalığın tedavisi sadece glutensiz beslenmedir,ilaç tedavisi yoktur.
-Yıllarca hiçbir şikâyet olmasa da tekrar normal beslenilemez. Bir kerelik diyet hatası bile hastalığın şiddetle geri dönüşüne neden olur.”

Hayriye Vural, Glutensiz Gıda ve Gıda içeren hammaddeler hakkında bilgi verdi. Manavgat Aşçılar Derneği Başkanı İsmail Karataş, Hayriye Vural’a sunumundan dolayı teşekkür Plaketi verildi. Panel sonunda aşçıbaşı ve servis elemanları ile bire bir kısa sohbet etti.

Panel çekilen toplu hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

DSC_1023 copy

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.