Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Mengen’de de Sıklıkla Görülen Bakla Zınnı Böceği ile Mücadele

Mengen’de de Sıklıkla Görülen Bakla Zınnı Böceği ile Mücadele
12.04.2022
874
A+
A-

BAKLA ZINNI BÖCEĞİ İLE MÜCADELE KONUSUNDA BİLGİLENDİRME

İyi günler diliyorum Değerli Mengen Haber Sitesi takipçileri,

Konak Köyündeki evimizin önünden gelip geçerken bahçeye gözü takılıp, durup “Bu mavi kaplar da ne işe yarıyor?” diye soranları içeriye buyur ettiğimiz zaman, içi su dolu kaplardaki böcekleri gösterdiğimizde “ Allah Allah bu böceği ilk defa görüyoruz. Ne kadar da çok böcek yakalanmış.” sözlerini ve yaşadıkları şaşkınlığı biz bayağı zamandır deneyimlemekteyiz.

İşte içi su dolu mavi kaplardaki bu böceğin adı Bakla Zınnı. Havada arı gibi uçan, sert kabuklu, özellikle meyve ağaçlarının çiçeklenme döneminde ortaya çıkan ve çiçeklerin özünü tamamen yiyerek meyve oluşumunu engelleyen ve son yıllarda sayılarındaki artış nedeniyle büyük tahribatlara yol açan bu zararlı ile ilgili Mengen halkımızı naçizane yazım ile uyarmayı kendime bir borç bilirim.

Bu konu üzerine araştırma yaptığınızda pek çok bilgilendirme ile karşılaşacaksınız. Ben ise konuyu sizlere bilimsel terimler ve açıklamalara boğmadan aktarmak istiyorum.

Bakla Zınnı böceğinin yarattığı zarar ortada. Meyve verecek olan ağaçların çiçeklerine zarar veriyor ve meyve verim miktarını büyük oranda düşürüyor. O dönemde herhangi bir ilaçlama da yapamazsınız; yararlı olan böcekleri mesela arıları yok etme gibi riskler ileride daha büyük sorunlar yaratacaktır.

Larvalarını toprağa bırakan böcek ilkbaharla birlikte meyve ağaçlarının çiçeklerini yemeye başlıyor. Mart ile temmuz ayları arasında görülüyorlar. Yumurtalarını toprağa bıraktıkları için toprak sürümü mücadelede etkili bir yöntem. Evinizde, elinizde bulunan her türlü mavi renkteki plastik leğen tarzı kapların içine su doldurup ağaçların etrafına bıraktığınızda, suya düşünce kanatları ıslanıp bir daha çıkamayan böcekleri göreceksiniz. Sudan çıkamayıp bir süre sonra da ölüyorlar. Bu sayede sayılarında ve üremelerinde büyük oranda kayba uğruyorlar. Öğle saatlerinde oldukça aktif ve hareketli oluyorlar. Sabah saatlerinde ise hareket olarak daha yavaş ve savunmasızlar. Bu nedenle bizim sabah eldiven giyip elle tutup suya attığımız da oluyor.

Mavi kap konusundaki yaratıcılık size kalmış. Her türlü mavi renkteki materyali tuzak olarak değerlendirebilirsiniz. Mesela biz mavi deterjan kutularını (içerisi deterjan kalıntısından tamamen arındırılmak suretiyle) ikiye ayırıp kullanıyoruz ya da plastik mavi bardakları ağaç dallarına asıyoruz.

Denediğiniz zaman yakalanmış olan böcek miktarına siz bile inanamayacaksınız. Birlikten kuvvet doğar derler sevgili okurlar. Gelin bizler de Bakla Zınnı böceği ile mücadelede birlik olalım.

Sevgi ve saygılarımla.
Yeliz ŞENYILMAZ

Not: Bu fotoğraflar bilgilendirme amaçlı  alıntılardan derlenmiştir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.