Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Mustafa Namdar -İzdüşüm- (Bolu Gündem)

25.02.2013
984
A+
A-

DAMAK TADININ GENÇ USTALARI

Bazı meslekler vardır aile içinde gelişir uygulanır. Gelişen teknolojiler aile içi meslek öğretmeyi dar kalıplardan çıkarıp, bilimsellik içinde geniş kitlelere hitap eden okullaşma süreci içinde uygulamaya zorlar. Usta çırak ilişkilerinin yerini bilimselliğe bırakır. Aşçılık ta bunlardan biridir. Babadan oğla devam eden aşçılar şimdi okullu oldu. Bulaşıkçılıktan başlayan meslek adamları tırnakları ile zirveye çıkarken şimdi, sıcak soğuk yemekleriyle kendi alanında ihtisas sahibi aşçılarımızı modüler sistem içinde yetiştiren aşçılık okullarımız var. Bunlardan birisi de Bolu Anadolu Otelcilik Turizm Meslek Lisemiz… Bu lisemiz öğrencilerinin katıldığı 5. Uluslararası Antalya Altınkep Aşçılar Yarışması. İstanbul Uluslararası Gastronomi Festivali Mutfak Günleri Madalya takdim töreni vardı okul salonunda. Dünya mutfakları; yemeğin sadece karın doyurmak üzerine kurulmadığını göstermekte. Yemeğin damak tadı yanında, mutfak sanatları diye adlandırdığımız görselliği, insan sağlığı için kalori değeri, hijyenik durumu, hangi tür yemeğin yanında yiyecek, içecek olarak neyin olması ve sofra tanziminde nasıl sunulması konusunda, bir dekoratör, bir ressam, bir el sanatkarı oymacı ustası gibi bilgisi, yeteneği olmasını gerektiriyor. Damak tadından önce bir heykeltraşın eseri gibi görselliğe hitap eden albenisi olması gerekiyor. Okullarımızdan yetişen aşçılarımız, bir doktor gibi vücut yapısını bilecek, kullanacağı baharatları bir matematikçi gibi denklemselleştirecek, bir ressam gibi renkleri geometrik formatlar içinde sunumunu yapabilecek becerileri kazanıyorlar, kazanmak zorundalar. Dünya mutfaklarında ün yapan Mengen Aşçılarının yanında daha nice Mengenliler çıkmaya başladı. Markalar her geçen gün çoğalıyor. Hem de kaliteli olarak çoğalıyor. Böylesi hızlı gelişmenin içinde yer alabilmek için açılan yarışmalarda kendimizi kanıtlamış olmamız, ürünlerimizi dünya vitrinlerinde teşhir etmemiz gerekiyor. Bu konuda aranan marka olabilmek için yarışlarda ipi göğüslemek gerekiyor. İşte böyle bir etkinliğin içinde yer alan Bolu Anadolu Otelcilik Turizm Okulu öğrencilerimizin Antalya’da düzenlenen uluslar arası yemek yarışmasında elde ettikleri başarı ödül töreni. Önce yarışmadan kareler izliyoruz sonra, dereceye giren öğrencilerimiz. Hepsi pırıl pırıl gençler. Bolu ve Mengen adını sonsuza taşıyacak yetenekler. Onlar mutlu bizler mutluyuz. İşte Altın Kupa yarışmasının Ana yemek dalı ikincisi Mehmet Cihan Yılmaz. İstanbul Gastronomi Festivali Mutfak Günleri yarışmasında gümüş madalya sahipleri tatlı dalında Hasan Hüseyin Kılınç, ana yemek dalında Anıl Yenişen, Balık dalında Onur Yardım. Aynı yarışmada bronz madalya sahipleri ana yemek dalında Nukan Eyvaz, Enes Malik Bahcivan, Sacit Özcan, balık kategorisinde Ekrem Erdoğan, Aytaç Sönmez, Abdurrahman Enes Dursun, Fatih Açıksöz, Erol Yaşa. Bu madalyaların altına dönüşmesi dileğiyle öğretmenlerini öğrencilerimizi yürekten kutluyorum.

Bolu Gündem

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.