Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

OSMAN YILDIZ’IN ANLATTIKLARI

OSMAN YILDIZ’IN ANLATTIKLARI
22.12.2019
940
A+
A-

OSMAN YILDIZ’IN ANLATTIKLARI

Türk beşli Köyünü Mengen İlçesi yaptıran ekipte bulunan Türk beşli Köyü muhtarlarından merhum Şevket ÖZÇELİK’İN ( Namı Diyar Çamur Şevket ) torunu Osman YILDIZ Türk beşli köyünün yakın tarihi ile ilgili dedesinin hatıra defterinde yazılı olan bilgileri bizlerle paylaştı.

Ben Şevket ÖZÇELİK, 1323 de Dünyaya gelmişim. İlkokulu bitirdikten sonra 17 yaşımda dayımın oğlu Besimle beraber meslek sahibi olmak için Zonguldak’tan vapurla İstanbul’a gittik. Orada kalaycılık ve sobacılık mesleğini öğrendim.  1953 yılında Yeşil Mengen Gazetesini çıkardım. 2 sene sonra devlet ilkokul mezunundan gazete sahibi olmaz dedi gazeteyi kapatmak zorunda kaldım.

Üç kızım ve bir oğlum oldu. Oğlum askerliğini yaparken 1955 de vefat etti. Büyük kızım Kıyaslar Köyünden Arapoğullarından Cemil YILDIZ ile evlendi.  Ortanca kızım Pamukova’da Yaşar GÜR ile evlendi. Küçük kızım Şerife’ye eve damat aldım. Damadım terhisine 20 gün kala 1960 inkılâbında şehit oldu. Torunum Erturan babası şehit olduğunda 1 yaşındaydı.

Cevdet tarihinde Mengen’in Gerede’den daha eski olduğu yazılmaktadır. Eski tarihlerde Mengen’de Rumlar ve Ermeniler de yaşarlarmış. O yıllarda Mengen’de gülyağı çıkarılır ve halk geçimini gülyağını satarak karşılarmış. Mengen bir dönem derebeyliklerle idare edilmiş.

Bugünkü Türkbeyli mahellesi 1937 senesine kadar Rumbeyli Mahallesi idi. 1937 senesinde Rumbeyli Mahallesi Beşler Mahallesi ile birleşerek Türkbeşli Mahallesi adını aldı. 1948 senesinde Mengen Kaza olunca Türkbeşli ve Beşler mahalleleri tekrar ayrıldı.

Rumbeyli adını nasıl aldı. Rumelili bir paşanın 3 oğlu varmış. Oğullarından birisi şu anki Mengen’e birisi Çaycumaya birisi de Beycumaya yerleşmiş. İşte Rumbeyli adı oradan kalmış.

Dedem hatıra defterinde şöyle devam ediyor. Ben 10 yaşımda iken babaannemden dinlerdim. Köyün üç haneden oluştuğunu söylerdi. Ahmet Beyler, Hüsnü Beyler, Muharrem Beyler. Bugünkü Mengen’in yerli halkının tamamı bu üç aileden çoğalmışlardır.

Geçmişten Günümüze Mengen ve Aşçılık / Aydın ERÇELİK / Fotoğraflar Hüseyin VARLIK 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.