Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Reflünüz varsa bunlara dikkat !

Reflünüz varsa bunlara dikkat !
08.02.2016
668
A+
A-

Reflünüz varsa bunlara dikkat !
Özel Fatma Hatun Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü Uzmanı Op.Dr. Şaban Beyazpınar reflü hastalığı ve tedavisi hakkında açıklamalarda bulundu.
Özel Fatma Hatun Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Şaban Beyazpınar, reflü hastalığı bulunan kişilerin tedavilerini son derece ciddiye alarak tamamlamaları gerektiğini belirterek, doktora gitmek yerine kulaktan dolma önerilerle ilaç kullanılmaması gerektiğini söyledi. Reflü nedir? Reflüde hastalar nelere dikkat etmeli sorusunun cevabı haberimizde…

Op.Dr.Şaban Beyazpınar yaptığı açıklamada sıkça görülen ve can sıkıcı hastalıklar arasında yer alan reflünün dilimizde, geri kaçmak anlamına geldiğini,midede bulunan mide öz suyu ve beslenme sırasında alınan besinlerin bir anda yemek borusuna kaçması, daha da ilerleyerek ağza kadar gelmesi söz konusu olduğunu belirtti. Beyazpınar, “Reflü olan kişi midesinde ve göğsünde yanma hisseder, yemekleri yutarken ve yemek borusundan geçerken acı hisseder. Ağzına gelen sıvının tadındaki ağırlıktan, sürekli meydana gelmesinden dolayı ağızda koku olur, dişlerde mide bozulmaları meydana gelir, nefes alma problemleri, öksürük, boğazda besin takılma hissi, sabah saatlerinde seste kalınlaşma ve öksürük görülür” dedi.

“ARAŞTIRMALARA GÖRE DÜNYA NÜFUSUNUN %40′ YAKINI BU HASTALIKTAN ŞİKAYET ETMEKTEDİR”
Reflü hastalığına sıklıkla mide fıtığının eşlik ettiğine dikkat çeken Beyazpınar, mide reflüsü hakkında da şu bilgileri verdi;

“Mide reflüsüne Gastroözafagial reflü denir. Gastroözafagial reflü belli bir kesimi ve ya yaş aralığını değilde herkesin her zaman olabileceği türden bir hastalıktır. Araştırmalara göre dünya nüfusunun %40′ yakını bu hastalıktan şikayet etmektedir. Reflü’nün sebebi olarak yemek borusu ile midenin birleştiği bölgedeki kasların hareketlerinin bozulması, bu bozulma sonucunda yenilen besinlerin mideye geçerken gevşeyerek mideye girmesi ve ardından geri kaçmaların engellenmesi için sıkılaşan kas grubunun çalışmaması sebep olmaktadır. Ayrıca göğüs boşluğu ve karın boşluğundaki kaslarında normalden farklı olması reflü oluşmasına sebep olmaktadır. Ayrıca Reflü hastalığına sıklıkla mide fıtığı eşlik ediyor. Mide fıtığının bazı türlerinde fıtık boğulması ve acil ameliyat riski oluyor. Bu tür fıtıklarda reflünün şiddetine bakılmaksızın hastaya ameliyat önerilir.

Hastalığın tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Beyazpınar, “Reflü hastaları genelde doktor yardımı almayarak ilaçlar ile ve besinlerine dikkat ederek yaşamlarını sürmektedirler. Bazı durumlarda ise reflü hastaya gereğinden fazla rahatsız etmektedir. Bu durumlarda doktor yardımı alınarak mide içine endoskopi yapılması gerekmekte, mide içindeki asit seviyesinin ölçülmesi ve incelenmesi gerekmektedir.

“REFLÜSÜ OLAN KİŞİLER YEDİKLERİ BESİNLERE DİKKAT ETMELİ”

Reflü hastalığı genelde yaşam boyu süren ve şiddetini hastanın belirlediği bir hastalıktır. Reflüsü olan kişiler yedikleri besinlere dikkat etmeyip normal yaşantılarına devam ederse kalitesi düşük bir hayat sürerler. Dikkat edilecek hususlar vardır, bunların yapılması durumunda reflü hafifletirir ama sona erdirilmez. Reflüsü olan kişiler, çikolata, kızarmış yağlar, kahve, kola gibi gıdalardan uzak durmalı varsa eğer fazla kilolarını vermeli, sigara kullanmamalı, gece uyurken yüksek yastık kullanmalıdır.

“AMELİYAT GENİŞ KESİKLER OLMADAN GÜNÜMÜZDE ENDOSKOPİK YOLLARLA YAPILMAKTADIR”

Eğer kişi reflü ile yaşamayı göze alamaz ve ilaç tedavisini ret ederse ve mide fıtığı varsa cerrahi yol ile kalıcı bir çözüm sağlayabilir. Ameliyat geniş kesikler olmadan günümüzde endoskopik yollarla yapılmaktadır. Birkaç delik açılarak, yani bir mide kapağı oluşturulur[Stretta.jpg]. Ameliyat 1 saat içinde biter, çoğu zaman yarım saat gibi bir zamanda da başarı ile sonuçlanabilir. Hastanede 1-2 gün yatan hasta hemen taburcu olabilir, ameliyattan 5-6 saat sonra beslenmeye başlayabilmektedirler” ifadelerini kullandı.
Bolunun Sesi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.