Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Uzmanından Baca Temizliği Konusunda Uyarılar

Uzmanından Baca Temizliği Konusunda Uyarılar
22.10.2021
400
A+
A-

Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürü Mehmet Duman, temizletilmeyen bacaların can kaybı riskini de ortaya çıkardığına dikkat çekerek vatandaşları havaların soğumasını beklemeden, mutlaka bacalarını temizletmesi ve kontrol ettirmesi yönünde uyardı.


 

Kış ayları öncesinde baca yangınları, bacalarda oluşan kurumların temizlenmesi ve zehirlenmelere karşı ofis taşıma vatandaşlara uyarıda bulunan Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürü Mehmet Duman, kış mevsiminde yapılması gereken yangın güvenliği için baca temizliğinin önemine değindi.

BACA TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

Baca temizliğinin nasıl yapılması gerektiğini anlatan Mehmet Duman; “Sonbahar geldi, sobalarımız, kaloriferlerimiz yanmaya başladı. Bununla ilgili her yıl Ağustos-Eylül aylarında bacalarımızın temizlenmesi gerekiyor. Özellikle odun-kömür yakan evlerin bacaları temizlenmeli. Çok basit bir yöntemle vatandaşlarımız ipin ucuna çuval, dikenli tel bağlayıp bacadan aşağı çekip bıraktığı zaman bacada bulunan katranlar temizlenecektir.”  şeklinde konuştu.

“BACALARIN TEMİZLENMESİ ŞART”

Baca temizliği yapılmadığı takdirde yaşanabilecek üzücü olaylara işaret eden Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürü Mehmet Duman; “Özellikle soba yakan kazan dairesi kömür olan evlerde çatı yangınına sirayet ediyor. Çatı yangını ev yangınına dönüşüyor. Bir bacanın temizlenmemesi kötü sonuçlara ve can kayıplarına neden olabiliyor. İlimizde doğal gaz kullanımı dolayısıyla yine bacaların temizlenmesi şart. Evlerdeki soba küllüklerinin mutlaka bulunması lazım ve 15 günde bir bakımı yapılmalı” dedi.

“BACALARIMIZI TEMİZLERSEK ÇATI VE EV YANGINLARINI ÖNLEMİŞ OLURUZ”

Soba ve doğalgaz kullanımından kaynaklanan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşlara dikkat etmeleri gerektiğini belirten Duman; “Birçok evde aspiratörler katı yakıtlı bacalara takılıyor. Kullanılmadığı takdirde kaloriferler ve sobalar yakıldığında hane halkına karbonmonoksit zehirlenmesine yol açıyor. Bu yüzden çok dikkatli olmalıyız. Her yıl Ağustos-Eylül aylarında bacalarımızı temizlersek baca-çatı ve ev yangınlarını önlemiş oluruz.” şeklinde konuştu.

“CAN KAYIPLARI YAŞAYABİLİRİZ”

Mehmet Duman yakın bir dönemde iki katlı bir evin baca yangınını örnek göstererek; “Cumartesi günü iki katlı bir ev bacasını temizlemediği için yangına neden oldu. Arkadaşlarımızın erken müdahalesiyle yangın söndürüldü. Bu yangın köylerin birinde olsa çatı ve ev yangınına sirayet edecek. Hele bir de gece olursa can kayıpları yaşayabiliriz.” diye konuştu.

“7/24 GÖREV BAŞINDAYIZ”

Vatandaşların 112 acil çağrı merkezini boş yere meşgul edilmemesi yönünde de ikazlarda bulunan Duman;  “Bolu Belediyesi özverili itfaiye personeli 7/24 görev başındadır. Vatandaşlarımızdan tek ricamız 112 acil çağrı merkezini gereksiz yere aramasınlar. Biz görevimizin her zaman başındayız. Bunu sadece yangın olarak düşünmesinler, trafik kazaları, canlı hayvan kurtarmalarına gelen tüm ihbarlar değerlidir.” ifadelerini kulandı.

Kaynak: Köroğlu Gazetesi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.