Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

AŞÇILIK VE MENGEN

17.03.2013
1.051
A+
A-

 

Hep duyardık, aşçılıkta Mengen ismini, Mengen markasını, Türkiye’nin neresine gidersek gidelim en iyi otellerin en büyük restoranların aşçısı Mengenlidir.

Peki nereden geliyor yıllarca babadan oğula geçen bu meslek, aşçılık adı ve sevgisi.

Bunu öğrenmek için tarihte biraz yolculuk yapmak gerekir. Nasıl mı?

Bundan 600 yıl öncesinde yani çağ açıp çağ kapatan, 1000 yıllık Roma İmparatorluğunu yıkan, bu surlar asla aşılmaz diyen Bizanslıları hezimete uğratan ve tarihin en derinliklerine adını altın harflerle yazdıran FATİH SULTAN MEHMET HAN İstanbul’ u fethetti.

Bu fetihten hemen sonra, devletin tahtını İstanbul’ a taşımayı düşünmüş ve 1470‘li yıllarda Topkapı Sarayını yaptırmıştır. Bu sarayda 20 bacası bulunan, günde 5-10 bin kişiyi doyuracak ihtişamlı bir mutfak kurması için Mengenli YAKUP AĞA’ yı görevlendirmiştir. Ve mutfağın baş aşçısı olarak sıvar kollarını padişah ve tebaasını doyurmak için. İşte o günlerde başlar Mengen’in aşçılık serüveni. Yakup Ağa da İstanbul’ a yanına gelen yeğeni ve hısım akrabasını mutfağında bulaşıkçılık gibi işlerde çalıştırır.

Yeğeni öğrenir aşçılık mesleğini ve yemek yapmanın inceliklerini. Artık Osmanlı saray mutfağı bir aşçılık okulu olmuştur. Çıraklıktan – Kalfalığa, Kalfalıktan – Ustalığa çeşitli aşamalardan geçerler, Usta öğretir kalfasına hünerlerini, kalfa ustasından aldığı marifetleri aktarır çırağına. Ta o yıllarda aşçı olmak iyi bir eğitimin yanı sıra ahlak işidir iyi bir usta olmak çünkü; çıkmamak gerekir ustanın sözünden. Saray mutfağında olgunlaşıp artık tam anlamıyla aşçı olan çıraklar çalışırlar beylerin konaklarında ve saraylarında.

İşte o günden bu güne dek babadan oğula bir gelenek olarak devam eder bu AŞ sevdası. Benimser MENGEN insanı atalarının mirası olan aşçılık işini, sahip çıkar ve çıkmalıdır elindeki altın bileziğine. Bu gün bile her Mengen çocuğunun sevdasıdır, tutkusudur aşçılık, bir sanatkarın sanatına olduğu gibi…

Bolu Postası:Özkan ERDEM

YORUMLAR

  1. Merve Dönmez dedi ki:

    “Aşçılık” ve “Mengen” hep birbirini çağrıştırır.Bu kavramların neden birbirini anımsattığına dair ele aldığı bilgilerindirici yazısından dolayı Özkan Bey’i kutluyorum.Farkındalık yarattığına inanıyorum.Kaleminize sağlık…

    1. Özkan ERDEM dedi ki:

      Sayın Merve Hocam güzel düşünceleriniz için çok teşekkür ederim. Dilimizin döndüğünce bir şeyler yazmaya çalışacağız. Umarım güzel şeyler çıkar ortaya.