Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

BİZİM İŞLER NİYE BÖYLE?-Tahsin AKDUMAN

05.04.2015
773
A+
A-

            İlçe bağlantı devlet yolları Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılır. Yıllar önce en az (30- 40 sene) yeni kurulan Çimento Fabrikasının araç yoğunluğunu ve Mengen Gökçesu beldesine giden yolun Çaydurt deresi mevkiine bir köprü yapıldı. Ben ara sıra buradan geçerim. Bu köprü o zamanın imkânları ve standardına göre iki otomobilin birbirine sürtünerek dikkatlice geçebileceği ancak ağır yük kamyon ve tırların ise nöbetleşe sıra ile geçebildiği şekilde ancak yapılabildi.

            Çaydurt yuva köyü sınırlarında, çimento Fabrikasına 200 metre mesafedeki keskin bir viraj ile girilebilen bu bahsettiğim köprü günümüzün araç yükünü kaldıramamakta ve araçlar ağır trafik yükü tehdidi altında bu dar köprüden geçebilmektedir. Mengen-Gökçesu güzergâhından, köylerden gelen araçlar ve Çimento Fabrikasına giren yüzlerce araç bu köprüyü kullanmak mecburiyetindedir.

            Bundan 4- 5 sene önce Siyasiler, Devlet yetkilileri ve Çimento Fabrikası gayretleri ile yukarıda bahsettiğim bu köprünün yanına paralel şekilde Karayolları tarafından daha geniş ve güzel bir köprü yapıldı. Köprünün iki tarafı açık yola çıkıyor. Fakat ne hikmetse köprü inşaatı biter bitmez köprünün iki tarafına bir levha dikildi.  “ Bu köprü trafiğe kapalıdır.”  Yazıyor.

            Bildiğim kadarı ile köprünün bulunduğu arazi devletin. İki yakasında şu anda geçiş verilebilecek boş alan da var. Yol tam düz olmasa da biraz virajlı şekilde köprü kullanılabilir.

            Burası hakkında çok çeşitli rivayet var; mahkemelikmiş, Çimento Fabrikası bir ödeme yapmadığından açılmıyor, köprünün yol istikametinde vatandaşın arazisi varmış, vs. vs… Gerçeği bilmiyorum. Bilmek de istemiyorum. Benim gayem ve isteğim senelerdir inşaatı bittiği halde bekleyen açılabilecek, yapılmış bir köprünün açılmasıdır.

             Benim hesabıma göre köprü şu hali ile açılabilir, açılması lazım. Biraz keskin viraj ile bu iş varsa şayet karşı çıkan vatandaşın gönlü razı olana kadar kullanılabilir. Yoksa köprü yapılalı neredeyse 4-5 yıl oldu. Güzelim köprü kullanılamadan çürüyüp gidecek. Benim her geçişimde benim gibi mahzun üzgün bana bakıyor.

            Bu köprüden her gün Mengen-Gökçesu hattından gelenler, çimento yetkilileri, yüzlerce kamyoncu ile birlikte, Siyasilerimiz, devlet yetkilileri, mahalli idareciler hep birlikte sıkıntı çekerek geçiyorlar. Geçen dönem dört sene önce Milletvekili seçimleri, bir sene önce Mahalli idareler seçimleri oldu yeni yöneticiler seçildi. Fakat sorun çözülmedi.  Karayolları işi mevzuata atarak sıyrıldığını zannediyor. Kimsenin umuru olmadı. Bu köprü yapılalıdan beri 3-4 tane Sayın Valiler geldi gittiler. Bu köprüden geçtiler. Dikkatlerini çekmedi. Görevli, sorumlu ve yetkili olanların herhalde dikkatlerini çekse idi, umurlarında olsa idi bu işi eminim çözerlerdi. Sayın Valimiz yeni göreve başladılar. Kendilerine başarılar diliyor ve bu konuyu çözmelerini talep ediyoruz.

            İnşallah bu köprü konusu çözüldükten sonra bu köprüden 3-4 km ileride Çatakören köyü içinden geçen bu yolun köy dışına alınması da gerçekleşir. Bu yolda ağır hafriyat kamyonları çalışmaktadır. Köy içinden geçen bu karayolu bitişiğinde bulunan Çaydurt deresinin kanalı ve köy evlerinin çok yakın ve virajlı olmasından dolayı birçok kazalar ve ölümler meydana gelmiştir. Sanırım Çatakören geçişi projesi yapıldı. Bunun inşaatının gerçekleşmesi lazım.

            Yine bu yolda Gökçesu’ya doğru giderken mevcut olan menfezler eski standartlara göre yapıldığından geniş olan yol giderken birdenbire dört-beş metreye düşmektedir. Artık şansınıza tepe gibi dar menfeze gelirken karşınıza bir kamyon çıkarsa haliniz nice olur. İki araç yan yana geçemiyor. Bu menfezlerin sayısı onu bile bulmaz teker teker doğrudan temin usulü ile bile genişletmesi yapılabilir. Ama bizde bunları düşünüp yapacak Karayolları mantık ve iradesi lazım. Onlarda yok, o zaman bizim ilimizin mantık ve iradelerinin onları harekete geçirmesi gerekiyor.

            Esasında bu yolun Çaydurt’tan Gökçesu ve Mengen’e kadar yeni standartlara göre projesi çizilip yeniden yapılması lazım. Bu yolun tamamının yapımı için ödenek temin edemiyor isek bu yolun menfezlerin genişletmesi tahminim 50-100 bin liraya yapılırsa 10-15 yıl daha kullanmaya razıyız.

             Yazının başlığında “Bizim işler niye böyle.?” Diye yazdık. Bizim işler işte böyle; Yaparız fakat hora geçirmeyiz. Yaptığımız bir köprüyü yaparız ama kullanamayız veya kullanmayız. Birçok insan ve cana mal olan basit işleri kimsenin çözmek aklına gelmez. Her gün buradan geçen yöneticiler neyin görevlisi olduğunu idrak etmez. Veya herkes  “Bana ne ?” diye düşündüğünden umurunda olmaz. Niye böyle olduğunu da kimse sormaz, kimse bakmaz, işi çözmez.

            Tüm ilgili ve yetkililere hayırlı günler ve başarılar diliyorum.

 

            Sonsuz selam ve sevgilerimle, hoşça kalınız.6.4.2015 …….

YORUMLAR

  1. Kamil OĞUZ dedi ki:

    Sayın Akduman, çok önemli bir konuya değinmişsiniz , keşke sizin bu duyarlılığınız yerel yöneticilerde olsa !

  2. Yılmaz GÖKCE dedi ki:

    Ellerinizdeki sağlık Tahsin bey. ÇAYDURT- GÖKÇESU – MENGEN arası yol nedense kimsenin umrunda değil. Köy yollarından hiç bir farkı yok çoğu yeri dar, bol bol virazlı ve inişli çıkışlı bir yol. Yolu daha çok yüklü dev gibi kamyonlar kullanır ufak araç larıda hiç önemsemeden hızlarını kesmeden üstünüze üstünüze gelirler. Bu yolun sahibi yok halbuki yolun yarısı Bolu belediyesi sınırları içinde olmasına rağmen bir türlü duble yolla çevrilmedi.
    Mengen’e gelecek devlet adamları bu yolu kullanmaz iki misli mesafeden YENİÇAĞA üzerinden gelirler neden kötü yolu kullanıpta rahatlarını bozsunlar. Nasılsa makam araçlarının yakıtı devletten.
    Bu yolun yapılmasını kimler NEDEN engelliyor. Halbuki bütün ölçümleri yapıldı.Yine uydurktan bir tadilat yapılıyor.

  3. alimurat turan dedi ki:

    SAYIN TAHSIN BEY. SEVGILI TAHSIN AKDUMAN..duyarlığınızdan .dolayı teşekürler yılardır BOLU ÇAYDUT GÖKCE SU MENGEN .DUPLE YOLUMUZ İHALE BITDI bölge halkı ollarak sevıçden .mutlulukdan adeta uçduk bazıların hale. yapılmasını isdememesıne ramen. DUPLE YOL YAPILMALI BÖLGENIN .KALKINMASI BU YOLA BAĞLI BARAJ BITDI. TÜRKİYE ESGI .TÜRKIYE DEYIL AMA SAYIN ABIM BUNU HALE ANLAMAYANLAR . VAR..ÇOK ÖNEMLİ BİR KONUYU DILE GETIRDIYIZ İÇİN ALLAH RAZI OLSUN..DURMAK YOK ÇALIŞMAYA DEVAM SAYGILAR..