Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

BOLU’NUN SU PROBLEMİ (I) Tahsin AKDUMAN İl Özel İdaresi Genel Sekreteri

08.03.2013
540
A+
A-

            İnsan olarak en büyük ihtiyacımızın su olduğunu söylememize ihtiyaç yoktur sanırım.


Günlük içme ve kullanma suyu ihtiyacımız başta olmak üzere,  temizlik ve sağlığımız için su en temel gereksinimizdir.

İşyerleri ve fabrikalarda üretimde kullanılan suyu ve kırsalda zirai sulamada ihtiyaç olan suyu da hesap edersek suyun önemi daha da artmaktadır. Çünkü üretim ve hizmet sektörünün su olmazsa olmazıdır.

Köylerimize bakacak olursak, vatandaş evinde hem kendi ihtiyaçlarında, varsa tavuğu ineği vs hayvanlarının ihtiyaçlarında ve de tarlasında yetiştirdiği ürünler için suya elzem olarak ihtiyacı vardır. Siz köyde çiftçinin başta su ve yol problemini halletmezseniz tabii ki şehre göç edecektir.

Bolu % 63 ü ormanlarla ve yüksek dağlarla kaplı olmasına rağmen su kaynakları yönünden fakirdir. Bolu kırsalında bulunan vatandaş başta şehir merkezi olmak üzere ilçelere göç ediyor. Belediye merkezlerinin hepsinde su problemleri var. Merkez belediyemiz de bu sorunu ancak Gölköy baraj suyunu arıtıp vererek ancak karşılayabiliyor.

Kırsala baktığımızda köylerimizde de  % 90 ında su problemi yaşanıyor ve ileride de bu sorun kronik bir hale geleceğe benziyor. Çünkü köyde yaşayan vatandaşımız da orada yaşamak ve hayatını kazanmak için bahçe yapmak, hayvan yetiştirmek hatta büyük tavuk kümesi yapmak zorundadır. Bu işler için de en başta suya ihtiyaç vardır.

Koskoca Bolu’da ancak 3 tane su fabrikası müracaatı var. İki tanesi zor zahmet köylerle olan problemleri ile birlikte kıt su kaynakları ile çalışıyor. Diğer biri, iki senedir mahkemede problemini çözemedi. Geçenlerde bir köyün muhtarı ve azaları toplanıp gelmişler. Köylerinin yakınlarında bulunan bir su fabrikasının dereden almak istediği 1-2 lt/s suyu vermek istemediklerini söylediler. Esasında köylerinin su problemi yok. Sulama suyu problemleri de yok. Fakat tüm köylü ayaklanmış buna rağmen suyu vermiyorlar. Dedik ki size bu su sulamada yazın lazım. Bu fabrikaya suyu sizin kullanmadığınız sulama mevsimi dışında altı ay olarak tahsis edelim teklifimizi de kabul etmediler. Halen konu çözülemiyor.

Bahsettiğim köy su problemi olmayan şanslı birkaç köyden biri. Diğer köylerimizde hepsinde su problemi var. Yazın bu en üst düzeye çıkıyor. Bazen evlerde su akmıyor. Tabi bu arada suyu adaletli bir şekilde dağıtamadığımızdan ve saat taktıramadığımızdan işletme problemleri de var. Hele sulama suyu yüzünden kavgalar gürültüler oluyor. Birçok köy ve mahalle halkı biri birine giriyor.

Bolu Turizm memleketi olsun diyoruz. Turizm için otel yapacak olsanız önce su problemini halledeceksiniz. Bizim Antalya gibi yüzlerce otele su sağlayacak yerüstü ve yeraltı su kaynaklarımız ve  arkamızı dayanacağımız Toroslar yok.

Geçmişte ve günümüzde Bolu’da su problemi olduğu gibi gelecekte de su ihtiyacı şiddetle daha da artacaktır. 280 bin nüfusun suyunu tam sağlayamazken 500 bin veya 2050 de  1 milyon olduğumuzda suyu nereden bulacağız.

Bolu’daki su probleminin çözüm yollarını bir sonraki yazımızda ele alacağız.

Sonsuz selam ve sevgilerimle, hoşça kalınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR