Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Gecikmiş Bir Bayram Kutlaması – İbrahim Servet Seçkin

Gecikmiş Bir Bayram Kutlaması – İbrahim Servet Seçkin
17.05.2021
364
A+
A-

GECİKMİŞ BİR BAYRAM KUTLAMASI

 

Evrende ne kadar insan varsa o kadar inanç biçimi vardır. Her insan kendi ruhunda yaşatır inancını, her inancın inananı sonsuz mutlu ettiği zamanlar vardır. Bayram diyoruz bunlara.

İbrahimî (Tek Tanrılı) dinlerin bayramları evrende yüksek düzeyde insan topluluklarını kapsadığı için en bilinenleridir.

Bayramlardan Yahudilerde Şabat vardır: Tanrısal irade uyarınca haftanın yedinci günü şabattır. Sonrasında Roş Aşana; yılbaşının ilk ve ikinci günleri yani Tişri ayının ilk ve ikinci günleri
Şavuot: Tevrat’ın omurgası niteliğindeki 10 emrin verilişinin yıl dönümü.

Hristiyan Bayramları: Hristiyan inancına göre bayramlara yortu diyoruz. Meryem Ana yortusu geleneksel anlamda ağustosun on yedisi ya da ona en yakın pazar günün de kutlanır.  Hristiyanlıkta tövbe salısı denilen Pankek Günü vardır ki bu süre içinde yumurta ve yağ tüketilmesi yasaktır ve tövbe salısının son gününde malzemelerle yapılan kekler tüketilir. Hazırlanan bu keklere pankek diyoruz. Ülkemiz insanın çok yabancı olmadığı Epifani Bayramı vardır ki Hıristiyanlar İsa’nın çektiği acılara atfederek soğuk suya girerler ve hepimizin kulağının aşina olduğu Paskalya Bayramı İsa’nın çarmıha gerildikten sonraki 3. günde dirilişi kutlamaktır. Paskalya genel olarak nisan ayında ve kiliselerin çoğunda da Pazar günü kutlanır. Hani şu renkli yumurtaları gördüğümüz gün Paskalya.

Hristiyanların ve Yahudilerin en yaygın kutladığı bayramlardır bunlar. Biz de ise Ramazan Bayramı sonrası 3 gün süren bir bayram olan şeker bayramı kutlanır. Şeker bayramının niteliklerinden birisi bir ay boyunca terbiye edilen ruh ve bedenin dinlenmesini sağlanmasıdır. Ramazan sonrası bayramın Şeker Bayramı olarak adlandırılması yaşamın tatlılığını zikretmesidir biliriz ki dünyanın bütün bayramları savaşları reddeder barışı, kardeşliği, dayanışmayı salık verir inanlara. Örneğin; bizlerin malımızın zekâtını vermesi Şeker Bayramına vahy olmuştur. Şekerde perçinidir bu kardeşlik günlerinin.

Müslümanların en güzel dayanışma günlerinden birisi de Kurban Bayramı’dır. Kurban Bayramı Hz. İbrahim’in oğlu İsmail’i Allah’a kurban etme gününü simgeleyen gündür.

Kurban Bayramı Müslümanlara göre Zilhicce Ayının 10.gününde başlar. Kurban Bayramı 4 gün kutlanır ve ilk 3 gününe ‘Eyyam’ı nahr’ ( Kesme Günleri) denir. Kurban Bayramı aynı zamanda İslam âleminin Mekke’de Haccını yaptığı günlerdir. Bayramda kurbanlar kesilir inanç çerçevesinde ihtiyacı olanlara, komşulara, hayredilir.

Hani şair diyor ya;
“Sen mutluluğun resmini yapabilir misin”

İslam dininin dayanışma içeren en güzel günleridir bayramlar. Şu zor günlerimizde zihinlerimizi yokladığımız da çok güzel anılar düşer önümüze, güzel temiz giyimler, sevgi içeren kucaklaşmalar çocukluğumuzun ışıklı anıları büyüklerimizin elini öperek topladığımız harçlıklar, komşu ziyaretlerinde ikram edilen çikolataların cebimizde eridiğinden anamızca paylanmamız, kavurmalar, bayram tatlıları, dolmalar…

Ah anılar
Açılan günlerin yaşamımızın, mutlu tebessümlerimiz.
Acılı günlerden geçiyoruz, kahırlı günlerden, bütün yollarımızı kesti korona demleri…

Bilime inanıyoruz bilim insanlarının önermelerinin en olabilir şekilde hayata geçirmeye çalışıyoruz; maske, mesafe, temizlik ve her şeyin ötesinde aşı…

“ Bitsin artık kara zulüm ;
Bayram benim neyime
Hep bize mi bunca ölüm?
Kan damlar yüreğime”

İnşallah zaman söyletmez bu ağıtı bundan sonra bilimsel kurallara uyduğumuz sürece, Koronayı alt edeceğimize inancımız hiçbir zaman sarsılmamalı.

Anadolu’da ülkemin güzel insanları bayram bittikten bir hafta sonra bile bayram kutlaması yaparlar geçmiş bayramınızı kutlarlar.

GEÇMİŞ BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN.

Günün mana ve önemine ilişkin gecikmiş bir yazıdır bayram yazısı. Pandemi ve pandemiden kaynaklanan kapanma süreci yaşamımızda ki çoğu güzelliklerin önüne geçmiştir. Her şeye karşın gecikmiş bir bayram yazısı kabul edilse yazımız inancımızdan kaynaklanan yürek ferahlığıyla GEÇMİŞ BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN, NİCE GÜZEL GÜNLERE…

HER GÜNÜMÜMZÜN DE BAYRAM TADINDA OLMASI DİLEĞİYLE…

* Yahudilerin ve Hıristiyanların farklı bayram olarak kutladığı günler olsa da yazımızda en bilinenleri ele aldık.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.