KARA HİNDİBA -Yalçın OLGUNER –
KARA HİNDİBA
Çayırlarda işe yaramaz bir ot gibi görülen bu bitki doğanın insanlara sunduğu güzel bir şifa aracıdır.Nisan ve mayıs aylarında çiçeklenir sarı çiçekleri ile sanki halı gibi etrafı süsler çok ıslak toprağı sevmez en önemli faydası safra kesesi ve karaciğer hastalıklarında çok faydalıdır. Yaprakları çiçekleri başlamadan sapları çiçekli iken kökleri ise ilkbahar veya sonbaharda toplanır.Şeker hastalarıda günde 10 kara hindiba sarısı bitki çiçekli kaldığı sürece yemelidirler.Çiçekli saplar yıkanırve çiçek koparılır.Sarı kısmı yavaş yavaş çiğnenir bu bitkinin her tarafı kullanılır içinde mineral tuzlar bulunması sebebiyle kanı temizlemesi dolayısı ile romatizmayada faydası olur.Kökleri çiğ olarak yenir veya kurutularak çay halinde içilirse kanı temizler ve vücuttan fazla suyu atar hazmı kolaylaştırır.Hepimiz köylerimizde halı gibi sapsarı çiçekleri olan bu bitkiye inşallah nisan mayıs aylarında önem verirve toplar kullanırız.Yapraklarıda salatada kullanmayı unutmayalım kurusu ise çorbalarımıza serperiz.