Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

SU…SU…SU…-Tahsin AKDUMAN

03.09.2014
532
A+
A-

Günümüz ihtiyaçlarının en önemlisi sudur. Nüfus hızla artmakta, buna paralel olarak insanın günlük su tüketimi de çağın ihtiyaçlarına göre eskiye nazaran her gün yükselerek devam etmektedir. Buna paralel olarak tarım ve sanayide de su ihtiyacının giderek artması mevcut kaynakları zorlamakta yeni su kaynaklarının bulunmasını ve sağlanmasını mecburi kılmaktadır.

Bolu ilimiz için de her ne kadar su kaynakları açısından zengin gibi görünsek de iyi bir program ve planlama yapmadığımız takdirde ileride sıkıntı kaçınılmaz olacaktır. Bu konuda son aylarda Sayın Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ve Meclis Üyeleri Gurubumuzda yaptığımız görüşmelerde de bu önemli mesele gündeme gelmiş, öncelikle Bolu Kuzey yakadaki mevcut su kaynaklarının envanterinin çıkarılması, gölet yapılabilecek bölgelerin tespiti, ilave su kaynaklarının bulunarak planlanması konusu, Belediye çalışanlarından ilgili kısım amirleri ve bana tevdi edilmişti. İki aya yakın Belediyedeki sorumlular, Özel İdare görevlileri ve ilgililerle yaptığımız çalışmalar somutlaşmaya başlamıştır.

Şu anda Bolu İlimizde kırsal kesimde susuz ve yetersiz Belediye ve köyümüz yoktur. Hayvanlarımızın ve ekili alanların su ihtiyacı mevcut kaynaklar ile sağlanmaktadır. Bolu Belediyesinin hizmet verdiği bölgede de ihtiyaç olan su Gölköy barajından pompalanarak Salıbeyler Artma Tesisinde arıtılan yaklaşık 300 lt/sn su ile karşılanmaktadır. İçme- memba suyu da kökez çeşmelerinden yaklaşık 20 lt/sn su ile karşılanmaktadır. Gölköy barajından Bolu Belediyesine 650 lt/sn su tahsisi bulunmakta olup bunun tamamı şu an kullanılmamaktadır. Eski geleneksel kuyu suları ve Değirmenözü membaı kireçli olduğundan yedekte olup şu anda devrede değildir.

İleriki dönemde Bolu Halkına kaynak suyu içirmek amacı ile Karadere kaynak sularından 100 lt/sn tahsis edilmiş, bu suların Bolu tarafına yeni yapılacak Çukurören göletine bağlanması planlanmaktadır. Bu işi görecek tünelin finansmanı ve ihalesi için gerekli Meclis kararı alınmış ve işlemler devam etmektedir. Yapılacak 3 metre çapındaki bu tünel ileride Karaderede kar sularının erimesi ile oluşan büyük debili su kaynağının Çukurören Göletine transferini ve depolanmasını da sağlayacaktır. Çukurören göletinden arıtma tesisine su elektrik masrafı olmadan transfer edilebilecektir.

Bolu Belediyesi İçmesuları birimi civar köy ve mahallelerin bazılarında şu an kullanılan üst yaka bölgesi mevcut su kaynaklarının envanter çalışmasını tamamlamıştır.  Ben de Özel İdare ve Belediye imkânları ile üst yaka bölgesi ve ilave su kaynağı olabilecek gölet olabilecek yerlerden 15 adet bölge tespit ettim. Yapılacak bu göletlerin ön etüt çalışmaları tamamlanmış olup bazılarının projeleri de hazırdır. Bunların önemlilerinden başlayarak Sayın başkan ile de görüşüp bazılarının yapımına hemen başlayacağız diye tahmin ediyorum.

Tespit ettiğim göletlerden bazılarını sıralamak istiyorum. Kıyaslama bakımından mevcut göl ve göletlerin bazı teknik değerlerini vermek istiyorum. Abant Gölü 1260 dekar, Gölcük 60 dekardır. Taşlıyayla Göleti 8330 dekar, olup 44 milyon m3 su kapasitelidir. Planladığımız göletlere gelince; Bolu Dağında Yeşilköy göleti 65 dekar yüzölçümlü ve 500 bin m3 su kapasiteli olacak içmesuyu ve sulama hizmeti verecektir. Bolu Merkez Fasıl Köyü, Halıhisarı Göleti, Dodurga göleti, Kozlu Göleti, Ağaççılar Göleti, Atyaylası Göleti, Yukarı Çamlı Göleti 40 ila 50 dekarlık göletler olup, su depolama, içmesuyu, hayvan sulama, tarım sulaması ve yangın suyu temini gibi hizmetlerde kullanılabilecektir. Bu göletlerin projeleri yapılmıştır. Ayrıca Çivril Mahallesi sınırlarında bulunan, eskiden otoban inşaatına Karayollarınca malzeme alınması sonucu orman içinde çukur açılarak tahrip olan ve şu anda çöplük haline gelmiş bölgede yapılacak Gölcüğün yarısı kadar 30 dekarlık bir su depolama göleti yapılabilecektir. Etrafı tamamen orman içinde olan bu yer hem temizlenmiş, ıslah edilmiş, güzelleştirilmiş bir yer haline gelecek ve su depolanabilecektir. Karayolları, orman idaresi ve defterdarlıkla resmi izin görüşmeleri Belediye birimlerimizce takip edilmekte olup burada yapılacak göletin saha 1/1000 lik harita ölçümleri yapılmış olup projesi bitmek üzeredir. Bu projeyi Belediyemiz ve yerel imkânlar ile yapacağımıza da inanıyorum. Burası bitiğinde tahrip olmuş ve çöplük hale gelmiş olan bu bölge önemli bir su depolama ile Abant, Gölcük ve Hayrettini Tokadi mesire alanı gibi bir turizm alanı olmaya adaydır.

Bolu için önemli gördüğüm bir gölet projesi de Bolu Aladağ Göleti projesidir. Özel İdarede görev yaptığım dönemde Ön etüt, proje ve araştırmaları başta Jeoloğ Müh Ali Keleş ve arkadaşlarınca hazırlanan Aladağ Göletinin yeri bugünkü Sarıalan Göleti ile Aladağ İzcilik Kampı Göleti arasında kalmaktadır. Bu bölgede ön araştırmalarımıza göre; 1650 dekar yüzey alanına sahip, 50 milyon m3 su depolayabilecek, yaklaşık 35 metre gövde yüksekliğindeki bu Aladağ Göleti, 3 km lik bir açık kanaldan sonra, 3 km lik bir tünelle suyunu bugünkü Gölcük üzerine çıkardığımızda Bolu’muza 500 lt/sn lik bir debiyi bir sene akacak şekilde sağlayabilecektir. Bu bölgede kirletici unsur olmadığından da kaynakların en temizi denebilir. Bolu bu projeyi eninde sonunda yapmak zorundadır. Elimizi çabuk tutup bu kaynağın tahsisini başkalarına kaptırmamalıyız. Bu kaynaklar konusunda çalışmalarımız devam etmektedir.

Yazımız çok uzadığından inşallah başka zaman devam ederiz.

Sonsuz selam ve sevgilerimle, hoşça kalınız. 1.9.2014…….

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.