Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

TERMAL SU ARAMA RUHSATLARI-Tahsin AKDUMAN

01.07.2013
625
A+
A-

Bilindiği gibi Termal suların arama ruhsatları İl Özel İdareleri tarafından verilmektedir


5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu 3/6/2007 tarihinde yürürlüğe girmiş, daha sonra da jeotermal kaynaklar ve doğal mineralli sular kanunu uygulama yönetmeliği çıkarılarak 11/12/2007 tarihli Resmi Gazetede yayınlanmış ve uygulanmaya başlanmıştır.

5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği kapsamında; Jeotermal Kaynak ve Doğal Mineralli Su Arama ve İşletme Ruhsatları İl Özel İdareleri tarafından verilmektedir. 5686 sayılı kanuna göre Termal Su ve doğal Mineralli su arama ruhsatı almak için o yerin Özel İdaresine müracaat edilmesi gerekir. Eğer istenen alan daha önce hiç müracaat almamışsa, müracaatta ilk gelen kişiye öncelik verilir. Eğer alanda daha önce bir müracaat varsa o alan arama ruhsatlarına kapatılmış alandır. Bu alanda ruhsat sahibi üç sene müddetle arama yapma hakkına sahiptir. Bu süre istek uygun bulunursa bir yıl daha uzatılabilir.

5686 sayılı Kanunun 17. Maddesine göre de herhangi bir sebeple hükümden düşmüş, terk edilmiş veya taksir edilmiş, arama ve işletme ruhsatları, İdare tarafından en geç altı ay içinde ihale yoluyla arama ve işletmeye açılır. İdare tarafından gerçekleştirilecek ihalelere ilişkin ilanlar Resmî Gazete’ de yayınlanır. İhale ilan süresi içerisinde ihaleye müracaat olmaması halinde arama ve işletme ruhsat alanları başka bir işleme gerek kalmaksızın aramalara açık hale gelir.

Arama ruhsatı sahibi gerek görürse özel mülkiyete ait arazide de aramalarını yapabilir. Şayet özel mülkiyette problem yaşaması halinde Özel İdare’den Kamu Yararı Kararı ile aramalarını sürdürebilir. Yönetmeliğin 22. Maddesine göre; Arama ruhsat sahibi, arama faaliyetlerini, özel mülkiyete konu tarla, bağ, bahçe gibi alanlarda taşınmazın sahibinden izin alınarak sürdürür. Taşınmazın sahibinden izin alınamaması halinde, İdareye müracaat edilerek irtifak hakkı talebinde bulunulabilir. Talep İdare tarafından incelenir ve en geç üç ay içinde karara bağlanır. İdarece talebin uygun bulunması halinde kamu yararı kararı alınır. İrtifak ve kamulaştırma işlemleri, 4/11/1983 tarihli ve 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu hükümlerine göre yürütülür. İrtifak ve kamulaştırma bedelleri ile masrafları ruhsat sahibince ödenir. Kamulaştırılması talep edilen alan, kamulaştırma kararı alınmasından sonra tapuya İdare adına tescil ettirilir ve bu alanda işletme faaliyetleri devam ettiği sürece ruhsat sahibi adına tahsis edilir. Yine yönetmeliğin 23. Maddesine göre Jeotermal sistemi olumsuz etkileyecek Koruma alanı etüdünde rezervuarın korunmasına yönelik İdarece tedbirler alınabilir. Kaynak koruma alanı zonlara ayırma esasları ve bu zonlarda alınması gereken tedbirler Eklerde yer almaktadır.

Bu kadar bilgi verdikten sonra Bolu Özel İdaresine gelecek olursak; 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu Ve Uygulama Yönetmeliği çerçevesinde Özel İdare adına 5 adet Jeotermal Kaynak, 10 adet Doğal Mineralli Su Arama Ruhsatı alınmıştır. Bu Jeo Termal su arama ruhsatlarının birisi Merkezde, ikisi Mudurnu’da, biri Göynük’te,  birisi de Yeniçağa ’da dır.  Ayrıca İl Özel İdaresi (BolÖzTur) Turizm A.Ş. adına Merkez İlçe Karacasu Beldesinde 1 Adet Jeotermal Su Arama Ruhsatı bulunmaktadır.

Özel İdare olarak Termal Su arama ruhsatı almaktaki amaç; Özel İdare’nin hukuki haklarını korumak bunun yanında asıl amaç ise gelecek yatırımcıların önünü açmaktır. Çünkü Özel İdarenin sahip olduğu sıcak suyun çıkması muhtemel sahalara eğer başka bir yatırımcı müracaat etmiş olsa idi o bölgenin tekelleşmesinin önü açılmış olacak ve bölge tıkanacaktı. Burada ciddi yatırımcıların Özel İdare İle ortaklaşa çalışarak yatırımların önünün açık tutulması hedeflenerek bazı bölgelerde Özel İdare’ye bizzat arama ruhsatları alınmıştır. Nitekim Mudurnu Kilözü’nde Özel İdareye ait Arama Sahasında Özel İdare tarafından açılan Jeotermal su ihalesi sonuçlanması ile bu bölgeye ileride büyük yatırımların önü açılmıştır. Özel İdarenin büyük hissedarı olduğu BolÖzTur AŞ. de Özel İdare ile aynı kanunlara tabi olup, BolÖzTur Şirketinin sahip olduğu Karacasu beldesindeki ruhsat sahası için hazırlanan Jeo termal su arama ruhsat ihalesi ile de Karacasu’ya pek çok yatırımın gelmesi beklenmektedir.

Zaman içinde Jeotermal su arama ruhsatı hakkında çeşitli sorular sorulmakta ve basında da çeşitli haberler yer almaktadır. Valilik Makamı, İl Genel Meclisi ve mevcut kanunları harfiyen uygulayan bürokratları ile Özel İdare yaptığı her işlem için kılı kırk yarmaktadır. Kimsenin hakkının zayi olması, kanunsuzluk yapılması mümkün değildir. Bizler hukuksuzluk yapmayız, kimsenin rızkına da halel getirmeyiz. Fakat bunun yanında kamunun malına ve hukukuna da el uzattırmayız.  Bolu’ya yatırım yapacak yatırımcıların da her zaman yanındayız. Onlar için de her türlü kolaylığı sağlamaya da hazırız.

Sonsuz selam ve sevgilerimle, haftaya kadar hoşça kalınız….

 

 

 
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.