Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

ZİHİN TUTSAKLIĞI-Tahsin AKDUMAN

05.08.2013
442
A+
A-

Ne çok fikr-i sabitimiz var. Birçok konuda kesin fikir sahibiyiz.


Arzularımız, isteklerimiz, önyargılarımız bizi maalesef bırakmıyor. Heveslerimiz sabit fikir haline geliyor. İş hayatında, toplumsal işlerde, evde, aile içinde bir bilmişlik hali bizi esir alıyor. Dediklerimiz olmayınca çevremiz bizden rahatsız oluyor. Etrafımızı kırıyor döküyor sanki küçük bir çocuk gibi ağlayıp sızlayıp şikâyet ediyoruz.

 Asya kıtasında maymun yakalamak için kullanılan bir çeşit tuzak vardır. Bir Hindistan cevizi oyulur ve iple bir ağaca bağlanır. Hindistan cevizinin altına ince bir yarık açılır ve oradan içine tatlı bir yiyecek konur. Bu yarık sadece maymunun elini açıkken sokacağı kadar büyüklüktedir, yumruk yaptığında elini dışarı çıkaramaz.

 Maymun, tatlının kokusunu alır, yiyeceği yakalamak için elini içeri sokar ve yiyeceği kavrar, ama yiyecek elindeyken elini dışarı çıkarması imkânsızdır. Sıkıca yumruk yapılmış el, bu yarıktan dışarı çıkmaz. Avcılar geldiğinde, maymun çılgına döner ama kaçamaz. Aslında bu maymunu, tutsak eden hiçbir şey yoktur. Onu sadece onun kendi bağımlılığının gücü tutsak etmiştir. Yapması gereken tek şey elini açıp yiyeceği bırakmaktır. Ama zihninde açgözlülüğü o kadar güçlüdür ki bu tuzaktan kurtulan maymun çok nadir görülür.

Bizi de sabit fikirlere, saplantılara tutsak eden ve orada kalmamıza neden olan şey, arzularımız, nefsimiz ve zihnimizde onlara bağımlı oluşumuzdur. Yapmamız gereken aslında elimizi ve zihnimizi açıp benliğimizi ve bağımlı olduğumuz şeyleri serbest bırakmak, dolayısı ile tuzaktan kurtulup özgür olmaktır.

 Niyazi Mısri ‘nin bir sözünü çok severim; ”Yıkıldı kala-i fikrim, yapıldı dinim imanım.” Yani ben hiçbir şeyde kesin fikirli değilim. Ne zaman ki bende bazı kabullenmeler ve sabit fikirler oluşmuş ben kendimden çıkmışım. Ne zaman ki özgür ve sağlıklı düşünmeye çalışmışım o zaman doğruyu bulmuşum. Benim beynimde her ne olursa olsun kimsenin fikrini dinlemeden, doğruyu araştırmadan bazı kabullenmeler sabitlenmişse ben insanlıktan çıkmışım. Sadece beni ifade eden “ Dediğim dediktir.” sözünün hiç kimseye faydası yoktur. Ne zaman ki kafamdaki sabit fikirler yıkıldı. Hak ve adalet ne zaman arzularımın önüne geçti imanım tamam oldu.

Zihin tutsaklığı en büyük derdimizdir.

Mevlana “Yüzde ısrar etme doksan da olur, İnsan dediğinde, noksan da olur, sakın büyüklenme, elde neler var, bir ben varım deme, yoksan da olur, hatasız dost arayan dosttan da olur.”  derken ısrarın tehlikelerini ne güzel anlatmaktadır.

Sonsuz selam ve sevgilerimle, haftaya kadar hoşça kalınız. ……5.8.2013

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.