Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Yiğit Ölür Namı Kalır – Sinan GÖKDEMİR

19.12.2020
972
A+
A-

Yemek kültüründen bahsediyoruz ya sık sık. Yıllardır bir türlü çözüme kavuşturamadığımız bir gerçek var…

Mengen’in aşçısı meşhur, yemeği değil. Gelsin birisi bunun tersini ispat etsin. Mengen’in kendine özgü bir tek yemeği yok. Marka olmuş bir tek yemeği yok. Ama dünyanın neresine gidersen git, en az bir tane aşçısı var. Bizim yemeğimiz değil, aşçımız marka. Öyle olmasa ‘Aşçılık ve Turizm Festivali’ yerine ‘Yemek Festivali’ düzenlerdik. Bakın geçmişten bugüne festivallerde düzenlenen yemek yarışmalarımıza; kaldırık dolması, halışka, erişte, kedibatmaz, höşmerim vs. Bu yemekler her yerde var. Kimi höşmerime bal, pekmez, kimi şeker katar. Kimi erişteye keş, kimi peynir katar. Olanı biteni bu. Mengen pilavının özelliği nedir ki? Bezelyeli ya da kuş üzümlü olması mı? Her yerde var. Herkes yapıyor. Pirinci mi Mengen’den? Yoo. Kuyuda mı pişiriyorsun? Yooo. O zaman marka olan o pilavı yapan ustadır. Marka olan erişteyi yapan ustadır. Marka olan tüm dünya mutfaklarına hitap eden, hakim olan Mengenli yemek ustaları, aşçılarıdır. Bu böyle. Bunu hiç kimse, bu saatten sonra değiştiremez. Yiğit ölür, namı kalır. Eşek ölür semeri kalır. Saraylardan köşklere, Atatürk’ten İnönü’ye, geçmişten günümüze bir markadır Mengenli aşçılarımız.

SİRKE, TUZ… BU KADAR 

Doğal beslenmekten bahsediyoruz. Neymiş gezen tavuk yumurtası? Neymiş köy somunu? Neymiş köy sütü?

Köy somunu kara fırında ekşi maya ile yapılınca doğal mı zannediyorsunuz? Onun hammaddesi, un. Doğal mıdır sizce? Benim bildiğim doğal un için tarlaya buğday ekecen, önce o doğal olacak. Buğdayları çuvala doldurup kasnak arabalarla Hişam Amca’nın değmene götürecen. Su değmeninde taşların arasından dökülen esmer unu, su, tuz ve ekşi maya ile yoğuracan. Saatlerce bekleyecen ki kabarsın. Sonra kara fırında pişir. Al sana köy ekmeği. Doğal olmayan ham maddeden doğal yemek çıkar mı? Çıkmaz. Gerçek doğal yumurta bulabiliyor musunuz? Mümkün değil. Yem vermezsen doymaz ki o tavuk.  Doysa bile o kadar o kadar yumurta veremez ki. Doğal besleyip yumurta elde edilebilse, bir yumurtanın satışını bir lira kurtarır mı? Kurtarmaz. Bizlerdeki sadece kötünün iyisini bulabilme ve onu tüketebilme çabasıdır. Ver hayvana yemi, yem hormonlu. Ver hayvana samanı, saman hormonlu. Ondan sonra köy sütü. Sırf doğal yollarla elde edilen süt, milyonlarca insana bu kadar maliyetle yeter mi? Yetmez. O zaman kendin, kendine yetecek kadar üreteceksin. Mümkün mü? Değil. O zaman kötünün iyisini aramaya, almaya, tüketmeye özen gösterelim. Ama hazıra da can dayanmaz. Arada bir elimizdeki imkânları kullanıp, üretmeye çalışalım. Mesela bir turşu kur. Kuyruğa girme. Sirke, tuz… Bu kadar.

Yüzünüzden gülücükler, yüreğinizden sevgiler eksik olmasın. Sevgiyle kalın.

      Sinan GÖKDEMİR 

Fotoğraf 1: Mengenli Kemalettin Erten. 43 Yıl Çankaya’da Başta Atatürk olmak üzere 5 cumhurbaşkanına aşçılık hizmeti vermiştir.

Fotoğraf 2: Süleyman Beşlioğlu. 22 sene İsmet İnönü’ye aşçılık hizmeti vermiştir.

Bolununsesi



YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR